Koirakon mieli: Tarjoatko koirallesi parasta? Ohjaajan vaikutus koiraan

25.01.2024

Parasta koirallesi? Nyt ei puhuta viimeisimmistä sadetakki- tai treenileluhankinnoista vaan sinusta ohjaajana. Ohjaajalla on iso vaikutus koiraan ja koiran toimintaan. Oletko pohtinut miten itse vaikutat koiraasi? 

Koirat ovat mestareita havainnoimaan

Koirat tarkkailevat meitä jatkuvasti ja poimivat toiminnastamme pienen pieniä eleitä, joita kaikkia emme todennäköisesti edes itse tiedosta. Vaikka yrität olla tekemättä jotain asiaa koirasi nähden, koirasi saattaa silti ennakoida ja tulkita asian kuten se on. Treenitilanteissa koirasi pyrkii toimimaan oikein sinun ja ympäristöstä saatujen vihjeiden mukaan. Mikäli toimintasi on epäloogista, koirasi yrittää valita omasta näkökulmasta oikeimman vaihtoehdon, vaikka juuri sitä käytöstä et pyytänyt.

Ympäristö

Ympäristö vaikuttaa aina koiraasi ja myös sinuun. Ympäristö on laaja käsite ja se voi sisältää niin lämpötilan ja muut fyysiset olosuhteet kuin kaikki muut ympärillä olevat ihmiset, koirat ja mahdolliset muut liikkuvat asiat. Ohjaana sinuun ja keskittymiseesi voi vaikuttaa muun muassa muiden koirien, valmentajan tai treenikaverien toiminta niin hyvässä kuin pahassakin. On helppoa sanoa, että päätä mihin keskityt. Jos koet keskittymisen haastavaksi, se on taito, jossa kehittyy harjoittelemalla! Lue lisää keskittymisestä "Koirakon mieli: Onko keskittyminen sinulle helppoa?".

Miten vaikutat koiraasi?

Sinun vaikutuksia koiraan tarkastellaan tässä erityisesti keskittymisen ja läsnäolon kannalta. Jos sinulla on jatkuva kiire, vaikeuksia keskittyä tai olla harjoituksessa läsnä ne voivat näkyä koirallesi esimerkiksi:

  • Epäjohdonmukaisena toimintana (kriteeri vaihtelee, palkka tulee milloin mistäkin, pyydät ristiriitaisia asioita)

  • Epävarmuutena (koira ei tiedä mitä siltä halutaan)

  • Hitaina reaktioina (vihjeet myöhässä, "meni jo")

  • Koiran unohtamisena ja olettamisena (kyllä sen pitäisi tämä osata)

  • Haasteena saada kontaktia (ollaanko yhdessä treeneissä vai yksin)

  • Vuorovaikutuksen ristiriitoina (fyysiset ja sanalliset vihjeet ristiriidassa)

Mikäli tunnistit aikaisemmalta listalta sinulle tuttuja asioita, et ole yksin. Yksikään ohjaaja ei ole täydellinen, mutta yhdistämällä oman toiminnan ja miten koirasi siihen reagoi, opit huomaamaan yhteyksiä ja vaikuttamaan niihin. Oman mielen kehittäminen ei tapahdu hetkessä, mutta kaikki siihen liittyvät taidot ovat harjoiteltavissa. Voit saada apua esimerkiksi aikaisemmista kirjoituksista kuten:


Oivalluttavia treenihetkiä!


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 31.1.2023. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.