Koirakon mieli: Onko keskittyminen sinulle helppoa? 

30.11.2023

Matkalla treeneihin pohdit ehkä mitä tulette tekemään, mitä treenien jälkeen tapahtuu, mitä kaupasta piti ostaa tai mitä kaikkea on vielä tekemättä. Treeneissä keskittyminen herpaantuu treenikaverien keskustellessa keskenään tai toisen koiran haukkuessa. Odotusajalla tarkistat sähköpostit ja somen. Kuulostaako kaikki tai joku näistä tutulta? Tässä kirjoituksessa keskitytään keskittymiseen.

Mitä keskittyminen on?

Keskittyminen on huomion suuntaamista valittuun kohteeseen omassa mielessä tai ympäristössä olevaan kohteeseen. Kun treenitilanteissa pystyt suuntaamaan huomiosi olennaiseen eli nykyhetkeen ja koiraasi sekä sulkemaan suorituksen kannalta epäolennaiset asiat pois mielestä, suorituksesi todennäköisesti on parempi. Oman toiminnan lisäksi pystyt paremmin keskittymään myös koirasi toimintaan ja teidän keskinäiseen suhteeseen treenitilanteessa. Parhaimmillaan pystyt sulkemaan kaiken tarpeettoman pois tietoisuudesta haluttuun tehtävään keskittymisen ajan.

Mitkä asiat vaikuttaa keskittymiseen?

Jokainen yksilö reagoi eri tavalla ympäristön häiriöihin ja joillekin ne saattavat vaikuttaa keskittymiskykyyn. Se, että koet vaikeuksia keskittyä, on ihan normaalia arkea. Mikäli olet väsynyt, kiireinen tai asetetut vaatimukset tuntuu liian haastavilta, korostuvat haasteet keskittymisessä entisestään. Osalla omaan keskittymiseen voi vaikuttaa esimerkiksi koiran tai muiden ympäristössä olevien toiminta. Myös ulkoiset tekijät kuten valaistus, melu tai lämpötila voivat vaikuttaa.

Jotta keskittyminen on mahdollista, aivot tarvitsevat riittävästi aikaa latautua eli keskittymisen kannalta uni ja palautuminen ovat merkittävässä asemassa. Luonnollisesti stressi ja uupuminen vaikuttavat myös keskittymiskykyyn. Lue lisää treenistressistä "Miltä treenistressi tuntuu? Tunnista stressin merkit itsestäsi"

Miksi keskittymistä kannattaa kehittää?

Keskittyminen on taito, jota voi harjoitella. Eli jos keskittyminen on tällä hetkellä haastavaa, hanskoja ei kannata laittaa tiskiin vaan alkaa tietoisesti harjoittelemaan keskittymistä. Koiran näkökulmasta ohjaaja, joka on keskittynyt olemaan läsnä ja vuorovaikutuksessa koiran kanssa, helpottaa koiran toimintaa ja myös koiran keskittymistä yhteiseen toimimiseen. Uskallan väittää, että ohjaajan keskittymisen hiominen, vie teitä koirakkona eteenpäin. Kun ohjaaja voi suunnata huomion ja energian toiminnan kannalta merkityksellisiin asioihin, on mahdollista parantaa myös itse suoritusta.

Miten kehittää keskittymiskykyä treeneissä?

  • perusasiat kuntoon (uni, ravitsemus ja liikunta)

  • suunnittele arkea ja treenejä kalenterin avulla - merkitse siihen myös aikaa palautumiselle ja tauolle

  • laita puhelin piiloon tai lentokonetilaan, jos haluat kuvata treenit

  • keskity hetkeen

  • priorisoi: tunnista itselle merkitykselliset ja hyvinvointia lisäävät asiat ja keskity niihin

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 24.1.2023. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.