Kilpailemisen aloittaminen hoopersissa

13.04.2023

Haluatko aloittaa kisaamisen heti ensi vuonna kun se on mahdollista? Tässä toivekirjoituksessa käydään läpi nykyisten sääntöjen osalta kilpailuihin ilmoittautumista ja kilpailun kulkua. Kirjoitus perustuu tulkintaani Agilityliiton säännöstöstä, joten yksityiskohdat voivat tarkentua toimintatapojen vahvistuessa. Kirjoituksesta saat kuitenkin laajemman käsityksen kilpailuihin osallistumisesta ja kilpailun kulusta. Jos olet kokenut agilitykisaaja, voit hypätä agilitykisoista tuttujen asioiden yli.

Kertauksena hoopersin koko- ja tasoluokat sekä luokkien erot

Hoopersissa on kaksi kokoluokkaa pienet (säkäkorkeus alle 43 cm) ja avoin (säkäkorkeudella ei ole väliä). Kokoluokassa pienet ohjaaja saa päättää kilpailukohtaisesti kummassa luokassa kulloinkin kilpailee.

Tasoluokkia on agilityn tapaan kolme, joista alin on 1-luokka ja ylin 3-luokka. Koiralla on oikeus kilpailla kaikissa niissä luokissa, joihin sillä on luokkanousuun vaadittavat tulokset. Eli vaikka koirallasi olisi oikeus kilpailla ylimmässä luokassa, voit ilmoittaa sen alempaan luokkaan.

Mitä eroa luokissa on? Kurkkaa postauksen *Hoopers-sääntöjen vaikutus harjoitteluun* lopusta muistilista luokkien eroista. 

Ilmoittautuminen hooperskilpailuihin

Kilpailuun osallistumista varten tulet todennäköisesti tarvitsemaan lisenssin. Lisenssin pääset hankkimaan SuomiSportin  kautta.

Kilpailut tulet löytämään aikanaan Agilityliiton kilpailu- ja tulosjärjestelmästä eli KITU:sta.  

Kilpailupaikalla

Ensimmäisissä kilpailuissa suoritetaan mittaus ja koiran kisakirja vahvistetaan. Jos koirasi on jo mitattu agilityssä, tätä tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää, mutta tässä vaiheessa toimintaohjeita ei ole julkaistu. Niistä tiedotetaan varmasti lähempänä.

Ennen kilpailua saamassasi infokirjeessä on tarkemmat ohjeet paikan päällä ilmoittautumisesta, aikatauluista ja mittauksista. Lue siis kirje huolella.

Ennen kilpailusuoritusta

Ohjaajilla on mahdollisuus tutustua kilpailurataan ennen suoritusta. Ennen tutustumista voidaan pitää tuomarin puhuttelu, jossa tuomari kertoo radasta ja antaa ohjeita suoritukseen esimerkiksi radalle saapumisen, palkkaamisen, treenaamisen tai radalta poistumisen osalta. Tässä vaiheessa tuomarilta voi myös kysyä mieltä askarruttavia asioita.

Rataantutustumisen jälkeen ensimmäisellä koiralla on kaksi minuuttia aikaa ennen suorituksen aloittamista.

Kilpailusuoritus

Arvostelu alkaa siitä hetkestä kun koirakko tulee lähtöalueelle ja päättyy kun koirakko lähtee maalialueelta.

Lähtöalueelle saapumisen jälkeen saat tuomarilta luvan suorituksen aloittamiseen joko käsi- tai äänimerkillä. Jätä sen jälkeen koira lähtöön ja siirry itse ohjausalueelle. Kun olet valmis anna koiralle lupa lähteä. Ajanotto käynnistyy koiran ohitettua lähtölinjan ja päättyy maalilinjan ylitykseen tai jos suoritus keskeytetään tai hylätään. Voit kutsua sen jälkeen koiran luoksesi kytkemistä varten ja siirtyä yhdessä pois kilpailualueelta.

Maksimi suoritusaika on kaksi minuuttia.

Tuloksen muodostuminen

Koostuu mahdollisista virheiden yhteispistemäärästä ja suoritusajasta. Merkitsevä tulos on 0,00 pistettä. Jos 1- tai 2-luokassa kahdella tai useammalla koiralla on sama määrä virhepisteitä, sijoitus jaetaan. Ylimmässä eli 3-luokassa tilanne ratkaistaan koiran suoritusajan mukaisesti eli nopein voittaa.

Löydät listauksen suoritusvirheistä ja tiedot kilpailusuosituksen hylkäämisestä hoopersin kilpailuohjeesta  sekä estekohtaiset virheet yleisestä kilpailukehää ja esteitä käsittelevästä ohjeesta.  

Kilpailun jälkeen

Vahvistetaan tulokset ja jaetaan palkinnot. Jälkimmäisen osalta toimintatavat vaihtelevat. Joissakin paikoissa palkinnot jaetaan ja joissain ne voidaan noutaa itse.

Kilpailijalla on vastuu tarkistaa kilpailukirjan merkinnät sekä julkaistut tulokset. Tämä tulee tehdä viimeistään tunnin päästä kilpailun päättymisestä. Jos huomaat virheitä, ota yhteys kilpailunjärjestäjään.


Kirjoittaja

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström. Kirjoitus perustuu Agilityliiton säännöstöön.

Seuraa minua Instagramissa ja Facebookissa