Hoopers: Viisi vinkkiä (+BONUS) irtoamisen harjoitteluun

22.02.2024

Tässä kirjoituksesta löydät viisi vinkkiä hooperskoiran irtoamisen harjoitteluun. Ohjausalueelta ohjattuna hoopers edellyttää koiralta vahvaa este- ja eteenfokusta sekä irtoamista eli ohjaajasta kauempana työskentelyä. Irtoamisen vahvistaminen on mahdollista kaikille koirille kunhan se on koiralle mielekästä ja kannattavaa. Kannattaa siis panostaa sen harjoitteluun!

Ideoita irtoamisen vahvistamiseen - kurkkaa verkkokaupasta lisää sähköisestä harjoituskirjasta HOOPERSTREENIT - 80 treeni-ideaa + 50 bonusharjoitusta 1-6 esteelle

Alimmassa eli 1-luokassa luokassa ohjausalue voi pisimmillään olla 15 metrin päässä kauimmaisesta esteestä. Vaikka tavoitteenasi ei olisi kilpaileminen, kannustan kuitenkin harjoittelemaan irtoamista heti alusta lähtien. Se helpottaa lajin harrastamista jatkossa ja koira yhdistää esteisiin itsenäisen suorituksen.

Kokosin sinulle viisi vinkkiä irtoamisen harjoitteluun hoopersissa - toivottavasti niistä on apua!


1. Palkka ja sen suunta hoopersissa

Tekemisen tulee olla koiralle aina kannattavaa, joten tutustu koiraasi ja valitse sellainen palkka, joka on koiralle mieluinen ja jonka eteen koira on valmis työskentelemään. Hoopersissa usein hyödynnetään koiran linjalle heitettävää palkkaa. Mikäli koirasi pitää enemmän herkuista, namipallo voisi olla yksi mahdollinen palkkaustapa. Namipallo on helppo heittää ja suurin osa tapaamistani nameista pitävistä koirista on tykästynyt namipalloon.

Palkan suunnalla tarkoitetaan suuntaa mihin haluaisimme koiran jatkavan eli jos haluat vahvistaa hoopilta eteenpäin jatkamista, palkka tulee toimittaa koiran eteen hoopin jälkeen. Mikäli koira palaa jokaisen tehtävän jälkeen hakemaan palkan ohjaajalta, se oppii jokaisen tehtävän jälkeen kääntymään kohti ohjaajaa.

Hoopersissa voit halutessasi hyödyntää valmista etupalkkaa - muista kuitenkin opettaa koiralle siitä luopuminen. Kannustan opettamaan erikseen palkkavihjeen, josta koira tietää, että saa mennä hakemaan palkan. Etupalkkaa tai etupalkkaajaa käytettäessä on hyvä varmistaa, että palkka ei aina ole suoraan koiran linjalla, jotta koira oppii suorittamaan esteet eikä siirtymään suoraan palkalle.


2. Kohteiden käyttö hoopersissa

Yksi tapa vahvistaa irtoamista on käyttää apuna kohdetta esimerkiksi maassa olevaa targettia tai pystyssä olevaa kosketuskeppiä tai vastaavaa. Tärkeintä kohteiden käytössä on ensin opettaa ne koiralle ja tehtävälle mukaan oton jälkeen poistaa ne nopeasti. Tarvittaessa voit aina välillä käyttää niitä vahvistamassa olemassa olevaa taitoa. Pohdi onko koirallasi ollut käytössä aikaisemmin kohteita ja voisiko niitä hyödyntää irtoamisen vahvistamisessa.


3. Etäisyyden asteittainen harjoittelu

Suurin osa koirista ei lähde automaattisesti irtoamaan (poikkeuksiakin on), vaan monen kanssa etäisyyttä on hyvä harjoitella asteittain. Jos esimerkiksi haluat vahvistaa hoopille irtoamista, pidä tehtävän asetelma koko ajan samana ja lisää omaa etäisyyttä vaikkapa puoli metriä / metri kerrallaan.


4. Eteen fokusoiminen

Mikäli koira fokusoi eniten ohjaajaan, sen liikkuminen ohjaajasta poispäin / kaukana ohjaajasta on luonnollisesti haastavaa mennä eteenpäin. Fokuksella tarkoitetaan sitoutumista ja huomion kiinnittämistä tiettyyn asiaan. Hoopersissa tavoitellaan este- ja eteenfokusta ohjaaja fokuksen sijaan. Koiralle kannattaakin jo alkuvaiheessa opettaa eteen fokusointia esimerkiksi edessä olevan lelun tai namikupin avulla. Alkuharjoittelussa voit samalla vahvistaa koiran lähtöön jäämistä. Eteen fokusoinnin harjoittelussa on tärkeässä roolissa palkan suunta eli asettamalla se koiran eteen vahvistetaan eteen fokusointia. 


5. Osaahan koira käyttämäsi vihjeet?

Koira tarvitsee (kuten ihminen) todella paljon toistoja vihjeiden vahvistamiseen. Monella on kiire siirtyä nopeasti rataharjoitteluun, joten yksittäisten vihjeiden vahvistaminen saattaa jäädä vajaaksi. Varmista siis, että koirasi osaa käyttämäsi vihjeet! Jos ne ovat epäselviä, koiran on vaikea suoriutua tehtävästä itsenäisesti.

Lue lisää vihjeistä: Hoopersvihjeet - onko vähemmän enemmän? ja Mitä vihjeitä käyttää hoopersissa? Suuren vihjekyselyn tulokset


BONUS: Ohjaajan ohittaminen ja ohjaajasta poispäin liikkuminen

Monelle hooperskoiralle voi olla aluksi haastavaa liikkua ohjaajan ohi ja ohjaajasta poispäin etenkin, jos kyse ei ole kaarteella liikkumisesta. Harjoittele siis jo alusta lähtien sekä eteen fokusoinnissa että yksittäisillä esteillä koiran taakse jäämistä ja ala sitten lisäämään etäisyyttä.

Mukavia harjoitteluhetkiä!


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja, psyykkinen valmentaja sekä liittokouluttaja Tiina Wikström. Tutustu lisää Tiinaan

Tilaa itsellesi 130 treeni-ideaa. Sähköinen harjoituskirja HOOPERSTREENIT - 80 treeni-ideaa + 50 bonusharjoitusta 1-6 esteelle on nyt saatavilla verkkokaupassa.

Seuraa minua Instagramissa & Facebookissa