Hoopers: Viisi vinkkiä (+BONUS) irtoamisen harjoitteluun

01.12.2022

Tuntuuko, että hoopers voisi olla teille sopiva laji, mutta et ole varma irtoaako koirasi? Tai oletteko jo innostuneet hoopersista, mutta haluaisit koirasi irtoavan paremmin? Irtoaminen on yksi ehdottomasti tärkeimmistä taidoista, joita hoopersin harrastaminen edellyttää ohjaajan ollessa kauempana. Uskallan väittää, että ihan jokaiselle koiralle voidaan opettaa irtoamista kunhan se on koiralle hauskaa ja kannattavaa. 

Alimmassa eli 1-luokassa luokassa ohjausalue voi pisimmillään olla 10 metrin päässä kauimmaisesta esteestä eli aika kaukana. Vaikka tavoitteenasi ei olisi kilpaileminen, kannustan kuitenkin harjoittelemaan irtoamista heti alusta lähtien. Se helpottaa lajin harrastamista jatkossa ja koira oppii myös irtoamaan todennäköisesti myös paremmin, koska sitä on harjoiteltu alusta lähtien ja tällöin siitä on saatu myös enemmän palkkaa eli se on kannattavaa.

Kokosin sinulle viisi vinkkiä irtoamisen harjoitteluun - toivottavasti niistä on apua!

#1 Palkka ja palkan suunta

Toiminnan tulee olla koiralle aina kannattavaa - varaa siis sellainen palkka, joka kiinnostaa, ja jonka eteen koira haluaa tehdä töitä sen saadakseen. Mikäli koirasi pitää nameista, yksi vaihtoehto on käyttää namitaskua tai namipalloa. Jos koirasi taas palkkautuu parhaiten lelulla, käytä lelua.

Palkan suunta tarkoittaa sitä, mistä suunnasta koira saa konkreettisesti palkan. Mikäli se aina palkataan esteeltä ohjaajalle, ohjaajalle päin kääntymisestä tulee kannattavaa. Tällöin koiralla voi olla haastavaa edetä itsenäisesti eteenpäin. Palkan tulisi suuntautua siis sinne, mihin haluat koirasi menevän eli, jos haluat vahvistaa koiran etenemistä palkkaa eteen ja jos tiukkaa käännöstä vaikkapa tynnyrillä palkkaa kohti seuraavaa estettä.

Mikäli käytät valmista etupalkkaa esimerkiksi namialustaa tai käyttämäsi lelua, opeta ensin etupalkasta luopuminen ja ota käyttöön palkkavihje.  Mikäli käytät etupalkkaajaa etene nopeasti ja siirrä välillä myös palkka niin, että se ei ole suoraan koiran linjalla. Muuten et voi tietää, onko koira oikeasti ymmärtänyt tehtävän (esteen) vai onko se vain menossa herkuttelemaan nameilla.

#2 Kohteiden käyttö apuna

Yksi tapa vahvistaa irtoamista on käyttää apuna kohdetta esimerkiksi maassa olevaa targettia tai pystyssä olevaa kosketuskeppiä tai vastaavaa. Tärkeintä kohteiden käytössä on ensin opettaa ne koiralle ja tehtävälle mukaan oton jälkeen poistaa ne nopeasti. Tarvittaessa voit aina välillä käyttää niitä vahvistamassa olemassa olevaa taitoa.

#3 Etäisyyden asteittainen harjoittelu

Suurin osa koirista ei lähde automaattisesti irtoamaan (poikkeuksiakin on), vaan monen kanssa etäisyyttä on hyvä harjoitella asteittain. Jos esimerkiksi haluat vahvistaa hoopille irtoamista, pidä tehtävän asetelma koko ajan samana ja lisää etäisyyttä vaikkapa puoli metriä / metri kerrallaan.

#4 Eteen fokusoiminen

Mikäli koira fokusoi eniten ohjaajaan, sen liikkuminen ohjaajasta poispäin / kaukana ohjaajasta on luonnollisesti haastavaa mennä eteenpäin, jos fokus on ohjaajassa. Koiralle kannattaakin jo alkuvaiheessa opettaa eteen fokusointia esimerkiksi edessä olevan lelun tai namikupin avulla. Alkuharjoittelussa voit samalla vahvistaa koiran lähtöön jäämistä. Eteen fokusoinnin harjoittelussa on tärkeässä roolissa palkan suunta eli eteen kannattaa katsoa, jos palkkakin sinne tulee. Varmista siis, että vahvistat taitoa riittävästi oikean suuntaisella palkkauksella.

#5 Osaahan koira käyttämäsi vihjeet?

Koira tarvitsee (kuten ihminen) todella paljon toistoja vihjeiden vahvistamiseen. Monella on kiire siirtyä nopeasti rataharjoitteluun, joten yksittäisten vihjeiden vahvistaminen saattaa jäädä vajaaksi. Varmista siis, että koirasi osaa käyttämäsi vihjeet! Jos ne ovat epäselviä, koiran on vaikea suoriutua tehtävästä itsenäisesti.

BONUS: Ohjaajan ohittaminen ja ohjaajasta poispäin liikkuminen

Monelle hooperskoiralle voi olla aluksi haastavaa liikkua ohjaajan ohi ja ohjaajasta poispäin etenkin, jos kyse ei ole kaarteella liikkumisesta. Harjoittele siis jo alusta lähtien sekä eteen fokusoinnissa että yksittäisillä esteillä koiran taakse jäämistä ja ala sitten lisäämään etäisyyttä.


Mukavia harjoitteluhetkiä!


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström. Kirjoitus perustuu omaan valmennuskokemukseeni lajista, mikä on saanut vaikutteita sveitsiläisestä Navigate Your Dog -ohjausmetodista. Mikäli haluat mukaan Tiinan hoopersvalmennuksiin, liity sisäpiiriin, voit liittyä Facebookin treenien myyntiryhmään, tulla mukaan yksilövalmennukseen tai sopia omasta valmennuksesta treeniporukalle tai seuralle.

Seuraa minua

Instagramissa 

Facebookissa