Hoopersvihjeet - onko vähemmän enemmän?

03.11.2022
Koiraa ohjataan ohjausalueelta, joten sanallisia vihjeitä tarvitaan, koska pelkällä fyysisellä ohjauksella voi olla vaikeaa saada koira pysymään halutulla linjalla.
Koiraa ohjataan ohjausalueelta, joten sanallisia vihjeitä tarvitaan, koska pelkällä fyysisellä ohjauksella voi olla vaikeaa saada koira pysymään halutulla linjalla.

Mitä vihjeitä hoopersissa pitäisi käyttää? Mitä vihjeitä kannattaa opettaa? Löytyykö jostain lista vihjeistä? Yksiselitteistä vastausta ei ole, mutta tässä kirjoituksesta saat toivottavasti ajatuksia juuri sinulle ja koirallesi sopivien vihjeiden valintaan.

Miksi hoopersissa tarvitaan sanallisia vihjeitä?

Suomeen tulevissa säännöissä koiraa ohjataan ohjausalueelta, jonka vuoksi etäisyys koiraan voi alimmassa luokassa olla enintään 10 metriä. Koiraa on vaikea ohjata pelkillä fyysisillä vihjeillä, jos halutaan koiran säilyttävän fokus jatkuvasti kohti seuraavaa estettä. Fyysisiä vihjeitä voidaan kuitenkin opettaa sanallisten lisäksi tukemaan ohjausta. Uskon, että koira on mahdollista opettaa toimimaan myös vain fyysisillä vihjeillä, mutta koira joutuu tällöin jatkuvasti hakemaan katseella ohjaajalta seuraavan vihjeen.

Pitääkö minun opettaa hoopersiin kokonaan uudet vihjeet?

Tämä on koirakohtaista. Eri lajeissa opetettavat tehtävät ovat erilaisia, joten on hyvä pohtia niiden vaikutusta toisiinsa, jos käytät samaa vihjettä. Jos agilityssä "takaa" tarkoittaa takaakiertoa ja haluaisi käyttää samaa vihjettä veräjän kiertoon, kannattaa ehkä vielä miettiä asiaa koiran näkökulmasta. Agilityssä tehtävään liittyy kierto ja hyppääminen - hoopersissa koko esteen kierto / esteen takaa juokseminen riippuen mitä tehtävää hakee takaa. Jos koira ei enää harrasta toista lajia, jossa käytössä on samoja vihjeitä, voi niitä toki käyttää hoopersissa kunhan ne opettaa koiralle uutena tehtävänä.

Montako vihjettä tarvitaan?

Kannattaa aloittaa pohtimalla millaisia erilaisia tehtäviä haluaa koiralle opettaa ja haluaako niihin opettaa eri vihjeitä vai voisiko vihjeitä yhdistellä esimerkiksi niin, että ohjaajan puolelta suoritettavalle esteelle kerrottaisiin ainoastaan valitse ohjaajan puoli ja sen jälkeen käännytäänkö laajasti vai tiukasti sen sijaan, että olisi eri vihjeet ohjaajan puolelta laajaan ja tiukkaan käännökseen. Jos rakastat tehtävien opettamista koiralle ja olet hyvä muistamaan laajan repertuaarin vihjeitä, vihjeiden maksimimäärä on rajaton.

Oikea / vasen vai kohti ohjaajaa / poispäin ohjaajasta?

Valmennuksissa usein keskustellaan onko parempi valita suuntavihjeiksi oikea/vasen vai kohti ohjaajaa/ohjaajasta poispäin. Tähän ei ole yhtä ja oikeaa vastausta. Se on ihan jokaisen oma päätös. Jos sinulle on helpompi ajatella ratoja koiran näkökulmasta oikeana ja vasempana, valitse ne. Ja jos sinulle on helpompi miettiä asiaa ohjaajan näkökulmasta, valitse käänny kohti ohjaajaa tai ohjaajasta poispäin. Huomioi myös aikaisempi tausta, jos koiralle on jo opetettu jompikumpi, olet jo itse päässyt pohtimaan asiaa käytännössä.

Millaiset vihjeet ovat hyviä?

  1. Sellaiset, jotka ovat sinulle helppo sanoa.

  2. Sellaiset, jotka erottuvat toisistaan eivätkä sekoitu esimerkiksi koiran nimeen.

  3. Yleensä sellaiset, jotka ovat itselle jollain tavalla loogisia. (Vihjeenä voi käyttää mitä sanoja tahansa, mutta yleensä ne loogiset jäävät paremmin mieleen)

Käy kuuntelemassa myös Koira ohjaksissa podin jakso vihjeisiin liittyen. Jaksossa käsitellään vihjeitä erityisesti agilityn näkökulmasta.

Mikä avuksi muistamiseen?

Moni kokee vihjeiden muistamisen haastavaksi. Vihjeiden muistaminen on taito mitä voi harjoitella yhtä lailla kuin ratojen muistaminen. Tässä muutama vinkki avuksi.

Kirjoita ne ylös: Kirjoita heti alusta lähtien vihjeet ylös sitä mukaa kun niitä tulee lisää. Voit kirjata ne esimerkiksi puhelimen muistiinpanoihin, jolloin ne ovat aina sinulla mukana. Ylös kirjaaminen säästää aikaasi alussa kun sinun ei tarvitse muistella mitä ne olivat ja pysyt koiralle johdonmukaisena.

Toista: Muisti kehittyy harjoittelulla eli mitä enemmän teet toistoja, sitä paremmin opit muistamaan käyttämäsi vihjeet. Voit esimerkiksi toistaa vihjeitä mielessäsi tutustuessa harjoitukseen tai yksittäisessä harjoituksessa toistamalla vihjettä mielessäsi useamman kerran. Koska monilla voi olla eri vihje käytössä, voit haastaa omaa muistia ja seuraamalla toisen treeniä ja kertaamalla samalla omia vihjeitä.

Mielikuvaharjoittelu: Mielikuvilla on tosi iso voima. Se, että teet toistoja mielessäsi, kehittää taitojasi. Voit tehdä mielikuvaharjoittelua missä tahansa esimerkiksi valmiiseen ratapohjaan tai edellisen treenin harjoitukseen. Sulje siis silmäsi ja ohjaa koira läpi harjoituksen. Sanallisten vihjeiden lisäksi voit lisätä käyttämiäsi fyysisiä vihjeitä.

Lopuksi

Tee vihjevalinnat koirasi ja itsesi perusteella - pohdi mitkä vihjeet ja toimintatavat toimivat teille parhaiten. Tärkeintä, että löydät sun oman ohjaussysteemin!


Kirjoittaja on hoopersvalmentaja Tiina Wikström. Oothan tutustunut myös aikaisempiin kirjoituksiini hoopersista? Säännöistä löydät kirjoituksen täältä ja yleisesti hoopersista täältä. Jos tarvitset apua omien vihjeiden osalta, autan sinua mieluusti oman ohjaussysteemin rakentamisessa, laita Tiinalle viestiä tiina@twacoaching.fi.