Hoopersvihjeet - onko vähemmän enemmän?

30.01.2024

Tässä kirjoituksessa perehdytään hoopersvihjeisiin eli koiralle annettaviin sanallisiin vihjeisiin. Yksiselitteistä ohjetta miten sinun tulisi toimia en voi antaa, mutta toivottavasti saat tästä kirjoituksesta ajatuksia vihjeiden pohdintaan ja lopulta juuri teille sopivien valintaan.

Lue myös: Mitä vihjeitä käyttää hoopersissa? Suuren vihjekyselyn tulokset 2023

⭐️⭐️ Hoopersblogi on muuttanut kesäkuussa 2024 Substack-palveluun, josta löytyy nimellä Happy Hoopers. Voit jatkossa tilata uudet julkaisut suoraan sähköpostiisi, lukea niitä selaimen kautta tai Substackin omasta mobiilisovelluksesta.⭐️⭐️

Miksi hoopersissa tarvitaan sanallisia vihjeitä?

Voimassa olevissa hooperssäännöissä koiraa ohjataan ohjausalueelta, joka sijaitsee alimmassa luokassa enintään 15 metrin päässä ja ylimmässä luokassa enintään 25 metrin päässä kauimmaisesta esteestä. Näin ollen koiraa tulee olemaan hyvin vaikea ohjata pelkillä fyysisillä vihjeillä niin, että koira säilyttäisi fokuksen kohti seuraavaa estettä ja pysyisi linjallaan.

Pelkillä sanallisilla vihjeillä ei kuitenkaan tarvitse toimia. Voit niiden tueksi ottaa fyysisiä vihjeitä kuten rintamasuunta, käsien liike, painonsiirto ja ohjausalueen hyödyntäminen.

Lue lisää hooperssäännöistä Suomen Agilityliiton sivuilta.


Pitääkö minun opettaa hoopersiin kokonaan uudet vihjeet?

Tämä on koirakohtaista. Eri lajeissa tehtävät saattavat olla erilaisia, joten on hyvä pohtia niiden vaikutusta toisiinsa, jos käytät samaa vihjettä. Jos agilityssa "takaa" tarkoittaa hyppyesteen suorittamista esteen takaa, voi saman vihjeen käyttäminen veräjän takaa kiertämiseen sekoittaa koiraa ja aiheuttaa agilityssa koko esteen kiertämisen ja hoopersissa haasteen arvioida onko kyseessä hyppyeste. Koiran näkökulmasta veräjä ja hyppyeste voivat näyttää samoilta sivusta katsottuna.

Yhtälailla jos esimerkiksi "kierrä" on koiralla ollut tiukka käännös eli kääntyy kierrettävältä esteeltä kohti ohjaajaa, kannattaa miettiä toista vihjettä tynnyrin/veräjän takaa juoksemiselle ja eteen jatkamiselle. Jos koiran kanssa ei harrasteta samanaikaisesti enää lajeja, joissa on samoja vihjeitä, voit toki käyttää niitä kunhan muistat mikä on aikaisemmin koiralle opetettu vihjeeseen liittyvä tehtävä.


Hoopersvihjeet - montako on hyvä?

Kannattaa aloittaa vihjeiden pohtiminen tutustumalla lajiin ja katsomalla erilaisia ratoja sekä seuraamalla millaisia vihjeitä muilla on käytössä. Vihjeitä voi opettaa rajattomasti, mutta niitä pohtiessa kannattaa miettiä valmiiksi millaisille vihjeille kokee, että olisi käyttöä, mitä koira jo osaa entuudestaan ja millainen ohjausmenetelmä itselle sopisi. Lue siitä lisää seuraavaksi.


Ohjaussysteemi: koiran vai ohjaajan näkökulma

Käytännössä ohjaussysteemejä on kääntymisten osalta kaksi: koiran tai ohjaajan näkökulma. Koiran näkökulmassa koiralle opetetaan suunnat eli oikea ja vasen. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi kiertotehtäville kummalta puolelta koira suorittaa kierron tai suunnan muutoksissa hoopilta tai putkelta kumpaan suuntaan koira jatkaa.

Ohjaajan näkökulmassa koiralle opetetaan kääntyminen kohti ohjaajaa tai ohjaajasta poispäin sekä läpimentävien esteiden osalta laaja kaarros kohti ohjaajaa tai poispäin ohjaajasta. Menetelmän valinnassa kannattaa miettiä koiran jo olemassa olevia taitoja sekä kumpi on itselle loogisempaa: miettiä suuntia koiran vai omasta näkökulmasta.


Millaiset vihjeet ovat hyviä?

  1. Sellaiset, jotka ovat sinulle helppo sanoa.

  2. Sellaiset, jotka erottuvat toisistaan eivätkä sekoitu esimerkiksi koiran nimeen.

  3. Yleensä sellaiset, jotka ovat itselle jollain tavalla loogisia. (Vihjeenä voi käyttää mitä sanoja tahansa, mutta yleensä ne loogiset jäävät paremmin mieleen)

Lue myös: Mitä vihjeitä käyttää hoopersissa? Suuren vihjekyselyn tulokset 2023


Mikä avuksi hoopersvihjeiden muistamiseen?

Moni kokee vihjeiden muistamisen haastavaksi. Vihjeiden muistaminen on taito mitä voi harjoitella yhtä lailla kuin ratojen muistaminen. Tässä muutama vinkki avuksi.

Kirjoita ne ylös: Kirjoita heti alusta lähtien vihjeet ylös sitä mukaa kun niitä tulee lisää. Voit kirjata ne esimerkiksi puhelimen muistiinpanoihin, jolloin ne ovat aina sinulla mukana. Ylös kirjaaminen säästää aikaasi alussa kun sinun ei tarvitse muistella mitä ne olivat ja pysyt koiralle johdonmukaisena.

Harjoittele: Tutustu erilaisiin harjoituksiin ja ratoihin ja pohdi mitä vihjeitä käyttäisit missäkin kohdassa. Vaihda sitten omaa sijaintiasi ohjaajana ja toista harjoitus. Mikäli tarvitset valmiita harjoituksia vihjeiden pohtimiseen, tutustu laatimaani sähköiseen harjoituskirjaan verkkokaupassa HOOPERSTREENIT - 80 treeni-ideaa + 50 bonusharjoitusta 1-6 esteelle.

Toista: Muisti kehittyy harjoittelulla eli mitä enemmän teet toistoja, sitä paremmin opit muistamaan käyttämäsi vihjeet. Voit esimerkiksi toistaa vihjeitä mielessäsi tutustuessa harjoitukseen tai yksittäisessä harjoituksessa toistamalla vihjettä mielessäsi useamman kerran. Koska monilla voi olla eri vihje käytössä, voit haastaa omaa muistia ja seuraamalla toisen treeniä ja kertaamalla samalla omia vihjeitä.

Mielikuvaharjoittelu: Mielikuvilla on tosi iso voima. Se, että teet toistoja mielessäsi, kehittää taitojasi. Voit tehdä mielikuvaharjoittelua missä tahansa esimerkiksi valmiiseen ratapohjaan tai edellisen treenin harjoitukseen. Sulje siis silmäsi ja ohjaa koira läpi harjoituksen. Sanallisten vihjeiden lisäksi voit lisätä käyttämiäsi fyysisiä vihjeitä.

Lopuksi

Tee vihjevalinnat koirasi ja itsesi perusteella - pohdi mitkä vihjeet ja toimintatavat toimivat teille parhaiten. Tärkeintä, että löydät teille oman ohjaussysteemin!


Kirjoittaja on hoopers- ja agilityvalmentaja, psyykkinen valmentaja ja liittokouluttaja Tiina Wikström. Tutustu Tiinaan tästä. Jos tarvitset apua omien vihjeiden osalta, autan sinua mieluusti oman ohjaussysteemin rakentamisessa, laita Tiinalle viestiä tiina@twacoaching.fi.