Hoopersin hyödyt agilitykoiralle

16.02.2023

Jos seuraat blogiani, olet ehkä jo lukenut hoopersista ja huomannut, että agilityn lisäksi se on yksi mielenkiinnon kohteistani. Molempien lajien valmentajana koen, että lajit tukevat hyvin toisiaan ja kirjoitin aikaisemmin aiheesta *Kolme askelta agilitykoirasta hooppaajaksi*. Tässä kirjoituksessa paneudun erityisesti agilitynäkökulmaan eli mitä hyötyä agilitykoiralle voisi olla hoopersharrastuksesta.

Irtoaminen

Irtoamista voi harjoitella agilityssa ehdottomasti samoin metodein kuin hoopersissa. Uskallan kuitenkin väittää, että irtoamisen harjoittelu hoopersin kautta toimii monelle koiralle paremmin. Tämä johtuu todennäköisesti yksinkertaisemmista tehtävistä ja ohjaajahäiriön vähemmästä määrästä. Agilityssa on usein kiire päästä ratatreeniin ja koska ohjaaja voi liikkeellä auttaa koiraa, koiralle ei välttämättä anneta mahdollisuutta vahvistaa irtoamista pelkästään ilman muita häiriöitä. Hoopersissa lähtökohtana on ohjaajan vähempi liike, jolloin keskitytään erityisesti vahvistamaan irtoamista.

Vinkki! Irtoamista voit siis vahvistaa myös agilityesteillä keskittymällä juuri sen vahvistamiseen. Vinkkejä irtoamisen vahvistamiseen löydät kirjoituksesta *Hoopers: Viisi vinkkiä (+BONUS) irtoamisen harjoitteluun*

Sanalliset vihjeet ja erottelut

Sanalliset vihjeet eivät ole agilityssa uusi asia. Osa käyttää niitä enemmän ja osa vähemmän tai ei ollenkaan. Mikäli haluat vahvistaa koiran sanallisten vihjeiden erottelua, hoopers sopii myös siihen hyvin. Koiran liikkuessa kauempana ohjaajasta tavoitteena on, että koira tietää mihin seuraavaksi suuntaa ja se edellyttää vihjeiden saamista ajoissa. Muista kuitenkin, että vihjeet tulee opettaa koiralle ensin!

Itsenäisempi tekeminen

Osa koirista tulkitsee ohjaajan toimintaa todella agilityssa. Välillä se voi olla myös häiriöksi. Hoopersissa tavoitteena on opettaa koira toimimaan itsenäisesti ohjaajan antamien vihjeiden perusteella. Tämän vahvistaminen kannattaa aloittaa heti alkeista lähtien. Ohjaajan liikkeen rooli on siis pienempi, jolloin se on koiralle myös pienempi häiriö.

Estefokus

Hooperskoiralle opetetaan alusta lähtien vahvaa fokusointia eteen ja seuraavalle tehtävälle. Jokaisen tehtävän tulisi olla tasa-arvoinen. Ihan vastaavasti agilitykoiralle voidaan rakentaa fokusta jokaiselle esteelle - aina sitä ei syystä tai toisesta tehdä. Koska tapoja harrastaa agilitya on monia - vahva estefokus ei ole välttämätön kaikille koirille, jotta lajia voi harrastaa tai siinä kilpailla. Monelle tapaamalleni sekä hoopersia että agilitya treenavalle koiralle estefokus (/tehtäväfokus) myös agilityssa on vahvistunut hoopersharrastuksen myötä.

Kuulisin mieluusti myös sinun kokemuksia hoopersin vaikutuksesta koirasi agilitytekemiseen! Voit jakaa kokemuksiasi esimerkiksi laittamalla minulle viestiä Instgramin kautta.


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström.

Seuraa minua

Instagramissa 

Facebookissa