Kolme askelta agilitykoirasta hooppaajaksi

12.01.2023

Hoopers on nyt isossa nosteessa ja lajin harrastajamäärät ovat kasvussa. Moni saattaa vaihtaa agilitysta hoopersiin tai ottaa hoopersin mukaan toiseksi lajiksi. Tässä kirjoituksessa pohditaan hoopersia erityisesti agilitykoiran näkökulmasta eli mitä tulisi huomioida agilitykoiran siirtyessä hooppaajaksi. Lopuksi saat kolme konkreettista askelta hooppersiin aloittamiseen / sen jatkamiseen agilitykoiran näkökulmasta.

Agilityn ja hoopersin erot

Aloitetaan lyhyellä pikakelauksella lajien eroista. Molemmat lajit kuuluvat agilityperheeseen, mutta niissä on paljon eroavaisuuksia:

Esteet: lajimuodosta riippuen agilityssa esteitä on enemmän ja niiden suorittaminen vaatii koiralta enemmän taitoja (hyppy- ja kontaktiesteet sekä pujottelu). Hoopersissa esteitä on neljä erilaista, jotka joko kierretään tai niiden läpi mennään. Molemmissa lajeissa on putki, joskin hooperissa se eroaa agilityputkesta aikalailla.

Agilitykoirille hoopersesteiden suorittaminen ei ole usein haastavaa vaan ne oppivat nopeasti hakeutumaan esteille. Erilaisten suunta- ja käännösvihjeiden opettaminen voi olla haastavampaa, jos sellaisia ei ole aikaisemmin käyttänyt.

Ohjaajan toiminta: agilityssa ohjaaja voi liikkua koiran kanssa niin paljon kuin haluaa. Hoopersissa koiraa ohjataan ohjausalueelta eli koira toimii itsenäisemmin. Toki agilityssa koiraa voi myös ohjata halutessaan kauempaa, mutta se on vapaaehtoista.

Koiran fokus: agilityssa on mahdollista suorittaa rata niin, että koiran estefokus ei välttämättä ole vahva (toki se helpottaa). Hoopersissa koiran fokusta eteen ja esteisiin on oltava, jotta koira pystyy itsenäisesti toimimaan radalla.

Tunnista mitä koirasi jo osaa

Mikäli pohdit hoopersin aloittamista, aloita tunnistamalla mitä koirasi jo osaa agilityssa. Käy läpi ja kirjaa ylös käyttämäsi vihjeet ja niihin liittyvät käytökset. Pohdi myös käyttämiäsi fyysisiä vihjeitä ja mitä ne tarkoittavat. Tällainen voisi olla esimerkiksi vastakkainen käsi tai oma rintamasuunta.

Tunnista myös miten koirasi suhtautuu sinun liikkumiseen radalla. Rytmittääkö paljon sinun liikkeestä? Oletko usein koirasi edellä, vierellä vai takana ja miten koirasi suhtautuu, jos olet jossain muualla kuin yleensä? Eli jos yleensä ohjaat pääasiassa edestä/vierestä, mitä tapahtuu, jos olet takana? Tarkkaile myös koirasi fokusta - onko se vahvempi sinuun vai esteisiin? Jos toiseen enemmän niin kumpaan. Lisäksi on hyvä tunnistaa, tykkääkö koirasi mieluummin työskennellä sinusta kaukana vai lähellä.

Tunnistamalla ne asiat, jotka koirasi ja sinä jo osaatte, auttaa sinua laatimaan suunnitelman myös hoopersia varten. Miksi keksiä pyörää uudestaan, jos se on jo olemassa?

Kokeile kävelyagilitya tai ohjaa paikaltaan: Voit kokeilla miten koirasi suhtautuu agilityyn, jos ohjaat kävellen tai paikaltaan. Tästäkin saat vihjeitä koirasi mahdolliseen toimintaan hooppersissa.

Jos olet ohjannut agilityssa pääasiassa liikkeellä

Jos koirasi on agilityssa tottunut sinun liikkumiseen mukana ja itsenäinen irtoaminen on haastavaa, ei hätää, irtoaminen on taito, jota voi opettaa. Kannustan tekemään harjoittelusta niin hauskaa, että koirasi alkaa rakastamaan irtoamista.

Lue lisää irtoamisesta hoopersiin liittyen aikaisemmasta kirjoituksesta "Hoopers: Viisi vinkkiä (+BONUS) irtoamisen harjoitteluun".

Mitä huomioitava, jos jatkat molempia lajeja?

Mikäli jatkat molempia lajeja, kannustan ottamaan eri lajeille eri vihjeet. Pohdi haluamaasi käytöstä ja valitse sille sopiva vihje. Jos esimerkiksi käyttäisit veräjälle vihjeenä "takaa" ja samaa agilityhypyn takaakierrolle, koirasi saattaa yrittää tulla veräjän läpi tai kiertää koko agilityesteen sen mukaan kumpi sille on vahvempi käytös.


Kolme askelta agilitaajasta hooppaajaksi

  1. Tunnista mitä koirasi jo osaa

  2. Tutustu riittävästi hooppersiin ja pohdi mitä koiran jo osaamia taitoja voisit hyödyntää

  3. Opeta koiralle kaikki esteet ja vihjeet huolellisesti lisäämällä progressiota sopivassa määrin!


Mukavia yhteisiä hooppaushetkiä!


Kirjoittaja

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström. Kirjoitus on koottu Tiinan omista havainnoista ja kokemuksista agility- ja hoopersvalmennuksen parissa. 

Seuraa minua

Instagramissa 

Facebookissa