Hoopers on iloa ja onnistumisia - tutustu lisää lajiin!

11.12.2023

Hoopers on hauska ja vauhdikas laji, joka soveltuu monenlaisille koirille. Agilityyn verrattuna laji kuormittaa koiraa fyysisesti vähemmän, mutta vaatii ohjaajalta enemmän perehtymistä koiran taitojen kouluttamiseen. Laji on Suomessa suhteellisen uusi koiraharrastuslaji. Useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa lajia on harrastettu jo pidemmän aikaa. Suomessa laji kuuluu Suomen agilityliiton alaisuudessa agilityn lajiperheeseen. Virallinen kilpailutoiminta on alkamassa vuonna 2025.

Lue lisää: Hoopers-sääntöjen vaikutus harjoitteluun

Hoopersesteet

Suomen säännöissä hoopersesteitä on neljä erilaista ja ne voidaan jakaa kahteen kategoriaan: läpimentävät ja kierrettävät. Läpimentäviä esteitä ovat hoop (kutsutaan myös porteiksi tai kaariksi) ja putki. Hoopersputki poikkeaa agilityputkesta ja sen halkaisija on 80 cm ja pituus 100 cm. Kierrettäviä esteitä ovat tynnyri ja veräjä. 

Katso tarkemmin hoopersin säännöistä esteiden kuvat ja mitat. Löytyy dokumentista B.1 Kilpailukehä ja esteet

Koiran ohjaaminen ohjausalueelta

Hoopersissa koiraa ohjataan ohjausalueelta, joka on maahan merkitty alue, jonka sisällä ohjaajan tulee pysyä koiran suorituksen ajan. Alueen sisällä liikkuminen on kuitenkin sallittua. Suomen säännöissä ohjausalueen etäisyys kauimmasta esteestä voi alimmassa luokassa olla enintään 15 metriä. Hoopersia voi toki myös halutessaan harjoitella koiran kanssa liikkumalla, mutta oman kokemukseni mukaan lähes kaikki koirat saadaan toimimaan itsenäisesti, mikäli siitä tehdään koiralle kannattavaa. Kannustan siis kokeilemaan!

Lue lisää: Pitääkö hooperstreeneissä aina käyttää ohjausaluetta?

Hoopersin pohjataidot

Lajille voidaan listata paljon erilaisia pohjataitoja. Näkisin niistä tärkeimmiksi: lähtökäytös, fokuksen eli katseen siirto kohti tehtävää ja irtominen eli ohjaajasta kauempana työskentely. Nämä kaikki ovat asioita, jotka voidaan opettaa koiralle ilman yhtäkään estettä esimerkiksi kotona. 

Hoopersin kuormittavuudesta

Hoopersin mainitaan usein sopivan kaikille koirille, mutta on kuitenkin hyvä huomioida, että koiran on oltava terve lajia harrastaakseen. Hoopersissa fyysistä kuormitusta koiralle tulee erilaisten kiertojen osalta sekä mikäli se syöksyy heitettävän palkan perään. Hooperskoiraa on myös tärkeä lämmitellä ennen suoritusta, jotta ehkäistään mahdollisia tapaturmia. Toki koiran liikkumistyyli ja viretila vaikuttavat myös kuormittavuuteen. Mikäli et tiedä sopisiko laji koirallesi, kysy asiaa lajin valmentajalta.

Miksi hoopers on minulle iloa ja onnistumisia?

Jotta koirat saadaan rakastamaan irtoamista tarvitaan paljon onnistumisia ja niiden kautta syntyy väistämättä iloa. Se tunne, kun näet koirasi tekevän itsenäisesti ja nauttivan liikkumisesta radalla, on loistava. Joillekin koirille esimerkiksi irtoaminen voi olla luontaisempaa kuin toisille, mutta lähes kaikille koirille se on mahdollista opettaa.

Mukavia treenihetkiä tämän upean lajin parissa!


Kirjoittaja on hoopers- ja agilityvalmentaja, psyykkinen valmentaja sekä liittokouluttaja Tiina Wikström. Tutustu lisää Tiinaan tästä.