Pitääkö hooperstreeneissä aina käyttää ohjausaluetta?

27.04.2023

Mikä on ohjausalue ja miten sitä voi hyödyntää? Instagramin seuraajille laaditun kyselyn perusteella treeneissä tulee aina olla ohjausalue 26% mukaan vastaajista ja 74% mukaan tilanteesta riippuen. Tässä blogikirjoituksessa tutustutaan ohjausalueen määrittelyyn sekä sen käytön hyötyihin ja siihen onko se aina treeneissä tarpeellinen. Teksti perustuu huhtikuussa 2023 olemassa olevaan säännöstöön sekä omiin ajatuksiini hoopersvalmentajana.

Mikä on ohjausalue?

Hoopersissa koiraa ohjataan kilpailuissa ohjausalueelta. Ohjausalue on joko neliön tai ympyrän muotoinen merkitty alue, jonka koko ja etäisyys kauimmaisesta esteestä riippuu kilpailuissa tasoluokasta.

  • 1-luokka: ohjausalueen koko neliö 4x4 m / ympyrän halkaisija 4,5 m ja etäisyys kauimmaisesta esteestä enintään 15 m

  • 2-luokka: ohjausalueen koko neliö 3x3 m / ympyrän halkaisija 3,5 m ja etäisyys kauimmaisesta esteestä enintään 20 m

  • 3-luokka: ohjausalueen koko neliö 2x2 m / ympyrän halkaisija 2,5 m ja etäisyys kauimmaisesta esteestä enintään 25 m

Mitä ohjausalueesta olisi hyvä huomioida sääntöjen näkökulmasta?

Kilpailuissa ohjaaja antaa lähtöluvan koiralle vasta ollessaan ohjausalueella. Mikäli koira ylittää lähtölinjan ennen sitä, suoritus on hylätty. Jos ohjaaja astuu ulos ohjaualueelta koiran suorituksen aikana, siitä annetaan yksi virhe koko radan aikana eli vaikka astuisit useamman kerran, saat vain yhden virheen. Ylemmissä luokissa (2 ja 3) suoritus on hylätty, jos ohjaaja poistuu ohjausalueelta ennen koiran viimeisen esteen suoritusta.

Ohjausalueen merkitseminen

Ohjausalue voidaan merkitä eri tavoin. Instagramin seuraajille laaditussa kyselyssä alue oli yleisimmin merkitty kartioilla (isot kartiot / pienet / littanat), nauhalla, teipillä ja letkulla (ympyrä). Hiekkaan alueen voisi merkitä piirtämällä tai maalaamalla.

Ohjausalueen merkitsemisessä olisi mielestäni hyvä huomioida turvallisuus eli sen sijoittelu ja käytetyt merkitsemisvälineet sekä niiden sijainti radalla. Jos ohjausalueesta on merkitty ainoastaan kulmat, voi olla haastavaa tarkkaan arvioida sekä ohjaajan että tuomarin, mistä alueen raja kulkee. Treeneissä ei aina ole välttämättä käytössä muita merkitsemisvälineitä, joten treenikäytössä nähdäkseni kulmamerkit ovat ok.

Milloin treenata ilman ohjausaluetta?

Koen, että ohjausalue (kentälle merkitty alue) ei ole tarpeellinen kaikissa treeneissä. Ohjaajan sijainnin huomioiminen harjoittelussa on tärkeää oli sitten kyse yksittäisestä esteestä tai pidemmästä pätkästä. Eli vaikka radalla ei olisi fyysisesti merkittyä ohjausaluetta, siellä on tietyt alueet, mistä on tarkoitus ohjata. Jos ohjaajan ohjaustyyli on vähäliikkeinen eli pysyy pääasiassa paikallaan tai ottaa muutamia askelia, en itse koe tarvetta valmentajana erikseen merkitä ohjausaluetta kaikissa treeneissä.

Miksi treenata ohjausalueen kanssa / aluetta erikseen?

En kuitenkaan suosittele unohtamaan ohjausaluetta, koska se on yksi osa lajia. Merkittyä ohjausaluetta käyttämällä hahmottaa paremmin sen koon ja mahdollisuudet hyödyntää sitä ohjauksessa. Osa koirista hyötyy ohjausalueella liikkumisesta enemmän. Merkitty alue voi selkeyttää myös ohjauspaikkaa suhteessa esteisiin. Jos koira ei ikinä ole kohdannut merkittyä ohjausaluetta tai erilaisia merkkejä, voivat ne olla kummallisia tai kiinnostavia ensimmäisellä tapaamiskerralla.

Saako koiran linja kulkea ohjausalueen läpi?

Tähän en osaa vastata. Nykyisissä säännöissä ei ole mainintaa asiasta, mutta tämäkin varmasti selviää myöhemmin. Jos koiran linja treeneissä kulkee ohjausalueen läpi, varmista että käytetyt ohjausalueen merkit ovat turvalliset.


Kirjoittaja

Tekstin laatija on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström.

Seuraa minua Instagramissa ja Facebookissa