Valmentajan keskittymiskyky: 3 käytännön keinoa parantaa fokustasi

06.08.2024

Keskittymiskyky on kriittinen taito valmentajalle, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, miten hyvin pystyt ohjaamaan valmennuksen etenemistä ja tukemaan urheilijoitasi. Hyvä keskittymiskyky ei vain paranna omaa toimintaasi, vaan auttaa myös urheilijoita pysymään keskittyneinä harjoituksissa ja kilpailuissa. 

Tässä kolme käytännön keinoa, joilla voit parantaa keskittymiskykyä valmentajana:

Luo rutiinit ja aikatauluta

Selkeät rutiinit ja aikataulut auttavat sinua keskittymään kulloinkin oleelliseen ja hallitsemaan ajankäyttöä optimaalisemmin. Rutiinien avulla voit luoda ennakoitavissa olevia tilanteita, jotka vähentävät stressiä ja helpottavat keskittymistä. Suunnittele päivittäiset harjoitukset ja valmistelut etukäteen, ja varmista, että kaikki tietävät, mitä odottaa ja miten toimia.

Aseta tavoitteet ja priorisoi

Selkeät ja saavutettavissa olevat tavoitteet auttavat keskittymään olennaiseen ja vähentävät sekalaista sälää mielessä. Määrittele lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet toiminnallesi ja auta urheilijoita määrittämään omansa. Varmista, että omat tavoitteesi tukevat urheilijoiden tavoitteiden saavuttamista. Priorisointi auttaa sinua keskittymään olennaisimpiin tehtäviin ja välttämään ylimääräisiä häiriöitä. Kun tiedät, mitkä ovat tärkeimmät tehtävät, voit ohjata energiasi tehokkaammin.

Kiinnitä huomio tunteisiin

Tunteiden tunnistaminen ja niihin reagoimisen säännöstely on tärkeä osa keskittymiskyvyn parantamista. Kun pystyt hallitsemaan omia reaktioitasi tunteisiin, pystyt paremmin säilyttämään keskittymisen. Voit käyttää apuna esimerkiksi rentoutumisharjoituksia, kuten hengitystä tai mindfullness-harjoutuksia, tilanteiden rauhoittamiseksi ja mielen kirkastamiseksi. Tunteiden säätely auttaa myös urheilijoita pysymään keskittyneinä ja motivoituneina.

Jos haluat tietää lisää keskittymiskyvyn merkityksestä ja sen kehittämisestä valmennuksessa, tutustu kirjoitukseen, jossa käyn laajemmin läpi psyykkisiä taitoja valmentajan näkökulmasta: Valmentajan psyykkiset taidot ja niiden merkitys


Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä.

Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen täällä auttamassa. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää valmennustasi.

Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi


Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.