Kolme tasoa treenien suunnitteluun

08.12.2022

Miten suunnittelet treenit? Pidemmälle aikavälille, yksittäisille treenikerroille vai menet enemmän fiiliksen mukaan? Yhtä ja oikeaa vastausta siitä, miten treenit tulee suunnitella ei ole, mutta se mihin keskityt luonnollisesti vahvistuu eli suunnitelmallisuutta ainakin jossain määrin tarvitaan, mikäli olet asettanut tavoitteita harrastukselle.

Tässä kirjoituksessa esittelen laatimani kakkumallin treenien suunnitteluun. Mallissa suunnitelma on jaettu kolmeen kerrokseen ja kakunkoriste eli sydän esittää tavoitetta. Tässä tapauksessa tavoite voi olla esimerkiksi syy harrastaa lajia tai kilpailullinen tavoite. Kirjoitin tavoitteista aikaisemmin blogissa ja pääset kurkkaamaan lisää tavoitteista tästä

Kausisuunnitelma

Pohjan suunnitelmalle luo alin kerros, jossa määritellään karkea suunnitelma koko kaudelle. Mihin teemoihin keskitytään? Millaisia resursseja on käytössä? Millaisia tavoitteita kaudelle voi asettaa? Kausisuunnitelma ohjaa seuraavia suunnitelmia ja luo tekemiselle punaisen langan. Kausisuunnitelmassa on jo hyvä huomioida valmiiksi lepojaksot.

Viikko-/kuukausisuunnitelma

Keskimmäisellä tasolla luodaan ensin kuukausisuunnitelma, joka voidaan vielä jakaa yksittäisiin viikkosuunnitelmiin. Tässä vaiheessa ollaan konkreettisella tasolla: mihin keskitytään tässä kuussa? Miten viime kuukausi meni? Miten treenit jakautuvat kuukaudelle/viikolle?

Yksittäisen treenin suunnitelma

Mitä halutaan treenata juuri tänään? Miten treeni toteutetaan? Mitkä ovat tavoitteet? Mitä, jos suunnitelma ei onnistu? Mitä fiilis tavoitteita asetan treenille? Yksittäisen treenin suunnitelmaa on helppo muuttaa, jos olosuhteet ovat muuttuneet, silloin kun olet tehnyt suunnitelman.

Tiskivuoro: Mitä tarvitaan suunnitelmien lisäksi?

Jotta suunnitelmasta olisi mahdollisimman iso hyöty myös seuraaviin suunnitelmiin, tee jälkityöt treenien jälkeen eli pohdi miten onnistuitte, mitä muuttaisit, oletteko tavoitteessa ja miten tekeminen vaikuttaa jatkoon. Yhtä lailla tekemisen analysointi viikko-, kuukausi- ja kausitasolla on tärkeää, jotta voit hyödyntää tietoa jatkossa ja seurata omaa kehittymistä. Hyvä tapa seurata kehitystä ja treenejä, on pitää esimerkiksi treenipäiväkirjaa ja kirjata siihen omia huomioita ylös.

Apua, ei mulla ole aikaa, mutta haluan kehittyä!

Kaikkien ei tarvitse kantaa vihkoa ja kynää mukana vaan tärkeintä olisi löytää just sulle parhaiten sopiva tapa seurata treenejä ja laittaa ylös pohdintoja. Uskallan väittää, että harvalla on niin hyvä muisti, että pystyy muistamaan hyvin yksityiskohtia esimerkiksi kuukauden takaisesta treenistä. Eli valitse sulle sopiva tapa oli se piirtäminen, kirjoittaminen tai sanelu. Voit tehdä muistiinpanot koneelle, mobiililaitteelle, vihkoon, muistilapuille tai vaikkapa AgiNotes-sovellukseen (jos agility on sun laji).  Tärkeintä, että löydät just sulle parhaiten sopivan tavan!

Muista päivitys!

Suunnitelmien ei ole tarkoitus rajoittaa sun toimintaa, joten niitä kannattaa tarkastella säännöllisesti erityisesti kausi- ja kuukausitasolla. Elämässä tilanteet muuttuu ja aikaa saattaakin kulua johonkin asiaan suunniteltua enemmän, joten suunnitelmien päivitys voi olla välillä tarpeen, jotta ne palvelee just sua parhaiten.

Ja muista, jos suunnitelmat ei oo sun juttu, se on ihan fine myös! Tärkeintä, että teette teidän omaa juttua, ei kenenkään muun.

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström. Mikäli tarvitset apua oman suunnitelman laatimiseen, laita minulle viestiä tiina@twacoaching.fi.

Seuraa minua Instagramissa & Facebookissa