Hoopersesteet: Syväsukellus kierrettäviin esteisiin tynnyriin ja veräjään
Hoopersesteet tynnyri ja veräjä l Hoopersesteet voidaan jakaa kahteen kategoriaan: läpimentäviin ja kierrettäviin esteisiin. Ensiksi mainittuja ovat hoop ja putki. Tässä kirjoituksessa keskitytään jälkimmäisiin eli tynnyriin ja veräjään.
⭐️ Hoopersblogi on muuttanut kesäkuussa 2024 Substack-palveluun, josta löytyy nimellä Happy Hoopers. Voit jatkossa tilata uudet julkaisut suoraan sähköpostiisi, lukea niitä selaimen kautta tai Substackin omasta mobiilisovelluksesta.⭐️
Kysyin huhtikuussa 2024 hoopersharrastajilta heidän toimintaa ja ajatuksia tynnyriin ja veräjään liittyen. Kyselyyn vastasi anonyymisti yhteensä 37 henkilöä. Kyselyn vastauksia on käytetty tämän blogikirjoituksen pohjana. Lämmin kiitos kaikille vastanneille.
Kuten monessa muussakin asiassa oikotietä ja yhtä ratkaisua, joka sopisi kaikille ei ole olemassa. Siksi valmentajan roolissa kannustan jokaista löytämään oman ohjausmetodin, joka sisältää tarvittavat vihjeet. Mitä vihjeitä sitten kukakin tarvitsee, on yksilöllistä. Tärkeintä ohjaajan roolissa on, että uskallat valita sinulle ja koirallesi parhaiten soveltuvan tavan toimia ja toiminta on johdonmukaista.
Harrastuksen alkuvaiheessa voi olla haastavaa tunnistaa mitä vihjeitä tarvitaan. Suosittelen aina paneutumaan asiaan hetkeksi ja tutustumaan erilaisiin vaihtoehtoihin. Tärkeää on myös tuntea oma koira ja miten olette toimineet aikaisemmin. Tämä kirjoitus on yksi tapa tutustua erilaisiin toimintatapoihin. Muita tapoja on esimerkiksi haastatella treenikavereita, lajin valmentajia tai kysyä somessa seuraamaltasi hoopersharrasjalta, esimerkiksi mitä vihjeitä hän käyttää ja miksi on ne valinnut.
Tämä kirjoitus on jaettu useampaan osaan, jotka ovat
Tynnyrin ja veräjän perustiedot
Miten tynnyri ja veräjä voidaan suorittaa radalla?
Vihjeet tynnyrillä ja veräjällä
Samat vihjeet tynnyrillä ja veräjällä
Eri vihjeet tynnyrillä ja veräjällä
Vihjeiden eri näkökulmat
Haasteet tynnyrillä ja veräjällä
Apua oman ohjausmetodin suunnitteluun
Yhteenveto
Kirjoitus sisältää useampia kuvia. Mikäli kuva näkyy mobiililaitteella liian pienellä, joudut suurentamaan kuvaa itse näytöltä.
Tutustu aikaisempiin hoopersaiheisiin blogikirjoituksiin TÄSTÄ.
Tynnyrin ja veräjän perustiedot
Tynnyri voi olla joko lieriön tai perinteisen tynnyrin muotoinen. Säännöt eivät ota kantaa tynnyrin materiaaliin muuten kuin, että sen tulee olla turvallinen. Mikäli käytät paljon käytössä olevia pop-up lehtikoreja, huomio, että mahdolliset kantokahvat eivät ole esillä. Värin osalta on tärkeää huomioida, että esteen tulee erottua taustasta. Kontrastin lisääminen korostaa esteen näkyvyyttä. Koirat näkevät huonosti punaisen värin, joten sitä ei kannata käyttää värinä. Kilpailusääntöjen mukainen tynnyri on korkeudeltaan 55-100 cm ja halkaisijaltaan 50-70 cm.
HUOM! Koti- ja pihatreeneissä voit hyvin käyttää myös säännöistä poikkeavan kokoisia tynnyreitä.
Veräjä on kahdella tukijalalla seisova suorakaiteen muotoinen aidan näköinen este. Kehysmateriaali voi olla puuta, muovia tai alumiinia. Kehyksen kulmien tulee olla pyöristetyt. Kehyksiin kiinnitetään verkko, ritilä tai vastaava, joka on koiralle turvallista materiaalia. Suomessa tyypillisesti materiaali on ollut verkkoa. Huomioi myös veräjän värin osalta erottuvuus taustasta ja vältä punaista väriä. Kilpailusääntöjen mukainen veräjän korkeus voi olla 80-100 cm (+10 cm) ja leveys 100-130 cm (+5 cm).
HUOM! Koti- ja pihatreeneissä voit hyvin käyttää myös säännöistä poikkeavan kokoisia tynnyreitä.
Lue lisää esteistä ja niihin liittyvistä säännöistä Suomen Agilityliiton säännöstöstä. Hoopersesteisiin liittyvät säännöt löytyvät osasta B.1 sekä veräjän mittoihin liittyen kansallisesta estetoleransista liiton sivuilta.
Miten tynnyri ja veräjä voidaan suorittaa radalla?
Hooperssäännöt eivät ota kantaa siihen, millaisia linjoja tynnyrille ja veräjälle voi olla. Mikäli tarkempaa linjausta tulee myöhemmin, päivitän niitä tähän kirjoitukseen. Alla esimerkkejä mahdollisista jatkosuunnista ja linjoista tynnyrillä ja veräjällä. Tässä kuvassa ei oteta kantaa ohjaajan sijaintiin tai mitä vihjettä missäkin tulisi käyttää.
Vihjeet tynnyrillä ja veräjällä
Kyselyssä kysyttiin käytätkö samoja vihjeitä sekä tynnyrille että veräjälle. Koska esteiden suoritustapa on samanlainen, niillä voidaan käyttää samoja vihjeitä. 70 prosentilla vastaajista vihjeet olivat samat sekä tynnyrillä että veräjällä ja lopuilla (30 %) oli käytössä eri vihjeitä kyseisillä esteillä.
Seuraavissa osioissa tarkastellaan millaisia vihjeitä ja niihin liittyviä käytöksiä vastaajilla on. Vastaukset on eritelty omien otsikoiden alle.
Tutustu vuonna 2023 tekemääni kyselyyn hoopersvihjeistä: Mitä vihjeitä käyttää hoopersissa? Suuren vihjekyselyn tulokset
Samat vihjeet tynnyrille ja veräjälle
Samoja vihjeitä tynnyrillä ja veräjällä käyttävistä 69 prosenttia käytti näkökulmana ohjaajaa ja 27 prosenttia koiran näkökulmaa eli suuntavihjeitä. Yksi vastaajista kertoi koiran lukevan ohjaajan liikettä sen suhteen miltä puolelta este suoritetaan.
Samat vihjeet: ohjaajan näkökulma
Suurimmalla osalla vastaajista oli vihjeet laajalle ja tiukalle käännökselle sekä esteen suorittamiselle ohjaajan puolelta tai ohjaajasta poispäin. Muutamalla vastaajalla oli erikseen vihje hyvin tiukalle käännökselle (hyvin tiukalle käännökselle 180 astetta, ns peruskäännökselle 90 astetta ja loivalle käännökselle). Osalla vastaajista tiukan käännöksen toistaminen on vihje koiralle jatkaa kiertämistä. Muutamalla vastaajista tiukan / laajan kierron suunta näytetään askelein ja käsivihjeillä.
Vastaajilla oli käytössä seuraavia vihjeitä
laaja: kierrä, takaa, laa / laalaa, out, ohi, taa taa, kaa, baaa-kom
laaja ohjaajasta poispäin: auuauu, tutuu, likiliki, kaarra
eteen: menevaan (esteen takaa) / tästäs menevaan (esteen sisäpuolelta), kierrä, eteen, mene
tiukka käännös kohti ohjaajaa: zik zik, kierrä, siksiksik, taitai, runt, runt (kierrä) / rrrrrrrynt (tiukka kierrä), tiutiu, tiktiktik, käänny (noin 90 astetta) / rum rum (tiukempi käännös), tiukka, runt runt, kierrä (noin 90 astetta) / runt (noin 180 astetta, kie kie (tiukka käännös) / rrrr (todella tiukka käännös), wrap-wrap-wrap
tiukka ohjaajasta poispäin: veksveksveks, spin, hushus, out out
ohjaajan puolelta: vek vek, tästäs, in-in, sisä, in, tästäs
poispäin ohjaajasta: pois, poispois, out, ruuuuu-nt
Samat vihjeet: koiran näkökulma (suuntavihjeet)
Koiran näkökulmasta suuntavihjeet jakaantuivat joko oikea / vasen tai myötä- ja vastapäivään. HUOM! Vastauksista ei käy ilmi ovatko oikea ja vasen esteen suorituspuoli vai kumpaan suuntaan koira esteellä kääntyy (tätä tarkennetaan seuraavassa kyselyssä 😇). Osa vastaajista oli hoopersissa aloittelijoita eikä heillä vielä ollut vihjeitä mietittynä näkökulmaa enempää. Muutamalla vastaajista oli kolme vihjettä per suunta, mitkä kertoivat käännöksen jyrkkyydestä.
Lisäksi osa kertoi vihjeen toistamisen olevan merkki jatkaa kiertämistä. Yksi vastaajista kertoi "mene" vihjeen tarkoittavan lupaa koiralle lukea rataa loivilla linjoilla. "In" vihjettä käytettiin suuntien lisäksi vahvistamaan esteen suoritusta ohjaajan puolelta.
Alla listattuna kyselyssä listattuja vihjeitä.
Vihjeet oikea / vasen
Laaja oikea: nacho, out-out,
Laaja vasen: vini, vaa-vaa,
Suora käännös (n. 90 astetta) oikea: kenti, right
Suora käännös vasen: olga, left
Täyskäännös oikealle: rairai, rrr
Täyskäännös vasemmalle: vikvik, uuu
"Leelee" tynnyrin vasemmalta puolelta ja "rara" oikealta puolelta
Olen opettanut omat äänteet molemmille suunnille
Vasta- / myötäpäivään
Laaja vastapäivään: out, väännä
Laaja myötäpäivään: vex-vex, käänny
Tiukka vastapäivään: pyöri
Tiukka myötäpäivään: kierrä
Eri vihjeet tynnyrille ja veräjälle
Osalla vastaajista oli käytössä eri vihjeitä tynnyrille ja veräjälle. Vastaukset jakaantuivat puoliksi ohjaajan ja koiran näkökulman välillä. Seuraavissa osioissa esitellään vihjeet ja niihin liittyvät käytökset ensin ohjaajan sitten koiran näkökulmasta. Osassa vastauksissa yksittäiset vihjeet esteille olivat eri, mutta monet samoja.
Ohjaajan näkökulmasta
Tässä kaksi esimerkkiä eri vihjeistä tynnyrille ja veräjälle ohjaajan näkökulmasta.
Esimerkki 1
Tynnyri / tiukka käännös: "ki ki"
Tynnyri / laaja käännös: "laa"
Tynnyri + veräjä / pois ohjaajasta: "pois"
Tynnyri + veräjä / edestä "ohi"
Veräjä / estevihje: "vee"
Esimerkki 2
Tynnyri / tiukka käännös: "tiktik"
Tynnyri / laaja käännös: "kierrä"
Veräjä / tiukka käännös: "takaa"
Veräjä / laaja käännös: "kaari"
Koiran näkökulmasta
Alla kaksi esimerkkiä eri vihjeistä tynnyrille ja veräjälle koiran näkökulmasta eli suuntavihjeitä käyttäen.
Esimerkki 1
Tynnyri / laaja vasen: "kierrä"
Tynnyri / laaja oikea: "käänny"
Tynnyri / tiukka vasen: "kie kie kie"
Tynnyri / tiukka oikea: kän kän kän
Veräjä / ulkokautta: "out-out"
Veräjä / sisäpuolelta: "in-in"
Tarvittaessa suuntavihjeet
Esimerkki 2
Tynnyri / laaja vasen: "pyöri"
Tynnyri / laaja oikea: "kierrä"
Tynnyri / tiukka käännös: "takaa"
Veräjä / loiva ulkokautta: "ohita"
Yksi vastaajista kertoi liittäneensä suuntavihjeet ohjaajan näkökulmaan eli koiran tulee mennä ohjaajasta katsottuna joko vasemmalle ("go") tai oikealle ("pois"). Mikäli näihin lisätään vihje "laa" tulee koiran jatkaa laajalla linjalla eteenpäin.
Käännösvihjeiden näkökulmat
Kyselyssä kysyttiin perusteluita oman ohjausmetodin valinnalle. Molemmilla sekä ohjaajan näkökulmaa käyttävillä että suuntavihjeitä (koiran näkökulma) käyttävillä oli kannattajia.
Perusteluita vihjeille ohjaajan näkökulmasta
"Ohjaajasta riippuvaiset vihjeet on itselle nopeampi ja varmempi hahmottaa omasta ja koiran sijainnista riippumatta."
"Sama logiikka kuin agilityssa takaakierroissa ja inneissä. Olen pohtinut toimisiko suuntavihjeet oikea/vasen paremmin kiertoesteillä."
"Haluan pitää vihjeiden määrän minimissä."
"Itselle oikea ja vasen eivät hahmotu nopeasti enkä osaisi käyttää niitä luotettavasti."
"Tiukan käännöksen vihje oli jo tuttu agilitynpohjataidoista. Poispäin ohjaajasta mukailee agilityssä käytössä olevaa epäloogisen s-linjan vihjettä hyppyesteelle."
Perusteluita suuntavihjeille
"Valitsin suuntavihjeet koiran näkökulmasta, koska ajattelin, että koiralle on helpompi hahmottaa ne omasta suunnasta eikä ohjaajan sijainnilla ole merkitystä."
"Kouluttajan suosituksesta, mutta seuraavalle koiralle valitsen toisin."
"Vahva tokotausta ja miten koira on oppinut tekemään - myös agilityssä vihjeet koiran näkökulmasta."
"Suuntavihjeet, koska ohjaajan sijainti voi joskus olla sellainen, että siihen perustuvat vihjeet eivät voi olla varmoja."
"Minun on vaikea ymmärtää ohjaajaan päin ja ohjaajasta poispäin vihjeitä. Siksi opetan suuntavihjeet."
"Käytän samoja myös agilityssä. Koirani ei ole kokenut niitä epäselkeiksi."
Haasteet hoopersin kierrettävillä esteillä
Vastaajat kertoivat useammista haasteista kierrettäviin esteisiin liittyen. Tein vastauksista tiivistelmät eri teemojen alle. Vastaukset tukevat omia havaintojani valmentajan roolissa.
Veräjän hahmottaminen
Veräjän osalta koettiin haasteita koirilla hahmottaa este ja että se tulisi kiertää kokonaan. Agilitytaustainen koira saattaa sekoittaa esteen hyppyesteen takaa kiertoon tai jopa keppeihin. Onkin tärkeää opettaa este koiralle huolella ja näin varmistat, ettei koira yritä tulla verkon läpi. Apuvälineinä esteen opetuksessa voit käyttää palkan suuntaa tai kohdetta. Mikäli koiralla on agilitytausta, käytä veräjällä (ja tynnyrillä, jos käytät samoja vihjeitä) jotain muuta vihjettä kuin agilityssä käyttämääsi vihjettä hyppyesteen takaa kiertoon.
Tiukat käännökset
Useampi vastaaja kertoi tiukkojen kiertojen olevan koiralle haastavampia ja käännökset helposti leviävät pitkiksi. Optimaalisessa tiukassa käännöksessä koira aloittaa käännökseen valmistautumisen ennen estettä hidastamalla ja näin varmistaa mahdollisuuden tiukkaan käännökseen. Osa koirista saattaa kuitenkin tehdä käännöksen vasta esteen ohittamisen jälkeen tai laajempi käännös tuntuu koiralle mielekkäämmältä.
Laajat kaarteet / eteen jatkaminen
Koirille on lähtökohtaisesti luontaista kääntyä kohti ohjaajaa. Tämän seurauksena monet koirat kääntyvät katsomaan ohjaajaa kierrettävien esteiden jälkeen sen sijaan, että jatkaisivat eteenpäin. Tätä esiintyi yksittäisten esteiden lisäksi tilanteissa, joissa ohjaajan ja koiran välillä on leijeröitäviä esteitä, harjoituksessa on useampi kierrettävä este peräkkäin tai esteen suorittamisessa sisäkautta.
"Laaja kaarre takaakiertona on hoopersin ehkä eniten harjoitusta vaativa perustaito, jos miettii edes möllitasoisen radan suorittamista. Suurin osa koirista kun kääntyy luonnostaan ohjaajan päin."
Harjoituksia irtoamiseen ja estetaitoihin HOOPERSTREENIT - 80 treeni-ideaa + 50 bonusharjoitusta 1-6 esteelle sähköinen harjoituskirja
Etäisyys
Useampi kyselyyn vastanneista kertoi haasteita erityisesti etäisyyden kasvaessa koiran ja ohjaajan välillä. Haasteina etäisyyden kasvaessa mainittiin haaste tunnistaa mikä on ohjaajan / koiran puoli, tiukka käännös ja poispäin käännös.
"On ollut jopa hieman yllättävää, että etäisyyden kasvaessa tiettyä suuremmaksi, koira ei vaan enää ymmärtänyt tehtävää. Näitä on pitänyt siis harjoitella ihan erikseen."
Lue lisää irtoamisesta: Viisi vinkkiä (+BONUS) irtoamisen harjoitteluun
Ohjaajasta poispäin kääntyminen
Ohjaajasta poispäin kääntymisen opettaminen koettiin haastavaksi koirille, joilla oli valmiiksi vahva käytös kierron tekemiseen kohti ohjaajaa. Lisäksi haasteita kerrottiin esiintyvän kohdissa, joissa koira kääntyy radalta ulospäin kierrettävän esteen sijaitessa radan kulmassa sekä ohjaaminen ulkokaarteesta.
Ohjaajan taidot
Ohjaajan näkökulmasta haasteiksi mainittiin oikean vihjeen ja siihen liittyvän tehtävän hahmottaminen eli rataan tutustuessa on haastava hahmottaa missä kohtaa mitäkin vihjettä tulisi käyttää. Lisäksi haasteena mainittiin vihjeiden muistaminen ja niiden sekoittaminen keskenään.
"Useat eri vihjesanat, joita pitäisi treenata enemmän että tulisi sekä oman että koiran lihasmuistista."
Muita haasteita
Lopuksi listaan muita mainittuja haasteita:
Häiriön lisääntyessä koiran irtoaminen heikkenee eikä pysy linjalla
Olen nähnyt paljon tynnyreiden sisälle kurkkimista / niitä vasten hyppimistä
Pohdintaa onko tarvetta tynnyrin ja veräjän erottelun osaamiseen edistyneellä tasolla
Koiran toispuoleisuus
Pohdintaa tuleeko koko ajan vaikeutuvilla radoilla ongelmia koiralle hahmottaa millä puolella ohjaaja on ja olisiko koiran näkökulmasta valitut käskyt olleet parempi ratkaisu. Nyt mietityttää voiko enää vaihtaa vihjeitä.
Vihjeiden erottelua joutuu harjoittelemaan paljon, jotta niistä saa edes jokseenkin toimivat.
Apua oman ohjausmetodin suunnitteluun
Tutustu erilaisiin hoopersratoihin ja mieti millaisia vihjeitä koirasi voisi tarvita radan suorittamiseksi.
Tunnista myös aikaisempi osaaminen, mikäli olette toista lajia harrastaneet tai harjoitelleet asioita, joista voisi olla hoopersissa hyötyä.
Keskustele muiden lajin harrastajien kanssa ja haastattele heidän ajatuksia vihjeisiin liittyen.
Käytä keräämiäsi tietoja oman ohjausmetodin suunnitteluun.
Mikäli koet, että tarvitset apua omien vihjeiden ja ohjausmetodin rakentamiseen tai muokkaamiseen, keskustele asiasta oman valmentajasi kanssa.
Ilolla olen myös sinun apunasi joko etänä tai kasvokkain riippuen omasta sijainnistasi. Laita minulle sähköpostia osoitteeseen tiina@twacoaching.fi ja sovitaan sopiva ajankohta tapaamiselle.
Yhteenveto
Onneksi olkoon, olet nyt olet päässyt koko kirjoituksen loppuun. Nostan vielä lopuksi muutamia tärkeinä kokemiani seikkoja, jotka pätevät myös muuten hoopersissa.
Vihjeiden eroavaisuudet. Kiinnitä huomiota, että käyttämäsi vihjeet eroavat koiran näkökulmasta toisistaan. Voit esimerkiksi tarkastella äänittämällä vihjeesi ja tutustumalla niiden ääniraitoihin. Tätä suosittelevat erityisesti sveitsiläiset lajin kouluttajat Nadine Hehli ja Simone Fasel.
Tunnista oma logiikka. Jos valitset itselle epäloogisia toimintatapoja, niiden käyttöön ottaminen ja sujuva käyttäminen on haastavaa.
Muista, että myös koirat ovat yksilöitä, joten huomioi myös koirasi valintoja tehdessä.
Harjoittele itse. Koiran toimiessa kaukana sinun tehtäväsi on antaa vihjeet ajoissa, jotta koiralla on mahdollista edetä radalla.
Lisää etäisyyttä asteittain. Jos kaukana työskentely on haastavaa, valitse yksinkertainen tehtävä (1-3 estettä) ja vahvista niillä etäisyyttä. Treeni-ideoita vähälle estemäärälle löydät esimerkiksi luomastani sähköisestä harjoituskirjasta. Tutustu siihen tästä.
Mukavia treenihetkiä!
Piditkö kirjoituksesta, tarjoa kiitokseksi Tiinalle cappuccino ☕
Mikäli koet Tiinan blogin hyödylliseksi, voit tarjota Tiinalle kiitokseksi cappuchinon jossakin Porvoon kahviloista. Lähetä 5 eur Tiinalle mobilepayn kautta numeroon 0503006548.