Yhteistyön voima: Mihin valmentajat tarvitsevat vertaisoppimista?

Sain mahdollisuuden toimia vuonna 2024 Suomen Agilityliiton järjestämän agilityvalmentajien koko vuoden kestävän koulutuksen toisena vetäjänä. Koulutuksen tavoitteena oli paitsi osallistuvien valmentajien kehittyminen, myös valmentajien välisen yhteistyön vahvistaminen ja vertaisoppiminen.

Lyhyemmissä pitämissäni valmentajakoulutuksissa olin jo palautteissa kiinnittänyt huomiota siihen miten moni kokee arvokkaaksi kokemuksien ja ajatuksien jakamisen muiden kanssa. Pidemmässä koulutuksessa tämän pitkäkestoinen vaikutus tuli selkeästi näkyviin. Kun valmentajien välistä vuorovaikutusta tuettiin ja sille varattiin aikaa, se osoittautui erittäin hyödylliseksi yksilöllisen kehittymisen tukijaksi.

Yksi loistava keino kehittyä valmentajana onkin vertaisoppiminen. Vertaisoppimista voitaisiin kuvata prosessina, jossa valmentajat jakavat kokemuksia, ideoita ja hyväksi koettuja toimintatapoja toistensa kanssa. Tai vaikkapa seuraavat toistensa valmennusta ja toteuttavat palautekeskustelun.

Mutta mitä vertaisoppiminen on, ja miten se voi auttaa valmentajaa kehittymään? Siihen perehdytään seuraavaksi!


Tutustu Vain valmentajille blogin kaikkiin julkaisuihin tästä.


Mikä on vertaisoppiminen?

Vertaisoppiminen tarkoittaa oppimista ja kehittymistä yhdessä muiden samassa roolissa olevien kanssa. Se ei ole pelkkää tiedon jakamista, vaan myös yhteistä oivaltamista, kokeilua ja uuden oppimista.

Parhaimmillaan vertaisoppiminen on tasavertaista vuorovaikutusta, jossa valmentajat jakavat kokemuksiaan, pohtivat ratkaisuja ja tukevat toisiaan. Se voi tapahtua esimerkiksi keskusteluissa, valmennuksia seuraamalla ja palautetta antamalla tai vaikkapa yhteisissä koulutuksissa tai tapaamisissa.


Valmentaja - älä jää yksin!

Valmentajana toimiminen voi toisinaan tuntua yksinäiseltä, erityisesti haastavissa tilanteissa. Yhdessä pohtimalla ja ajatuksia pallottelemalla voi kuitenkin löytää ratkaisuja, joita ei olisi itse keksinyt.

Muiden valmentajien kanssa työskentely kannustaa kokeilemaan erilaisia lähestymistapoja ja kehittämään omaa osaamista. Vertaisoppimista voi toteuttaa monella tavalla, kuten säännöllisillä tapaamisilla, yhdessä valmentamalla tai osallistumalla koulutuksiin ja seminaareihin.


Vertaisoppimisen hyödyt valmentajalle

Tässä vielä listaus vertaisoppimisen hyödyistä.

  • Uusien ideoiden ja näkökulmien saaminen: Kokemusten jakaminen laajentaa omaa ajattelua ja tuo rohkeutta kokeilla erilaisia toimintatapoja.

  • Tuki ja ymmärrys: Muutkin valmentajat kohtaavat samoja haasteita – vertaistuki voi auttaa löytämään ratkaisuja ja vahvistaa omaa itseluottamusta.

  • Ammatillinen kasvu: Yhteistyö ei kehitä vain yksittäistä valmentajaa, vaan koko toimintaympäristöä ja myös valmennettavia.


Miten aloittaa vertaisoppiminen?

Vertaisoppimisen käynnistäminen ei vaadi suuria resursseja – voit aloittaa vaikka heti! Tässä kolme esimerkkiä:

  1. Perusta vertaistukiryhmä: Kerää kokoon paikallisia tai oman seuran valmentajia säännöllisiin tapaamisiin keskustelemaan valmennusmenetelmistä, haasteista ja oivalluksista.
  2. Osallistu koulutuksiin ja seminaareihin: Tapahtumat tarjoavat loistavan tilaisuuden tavata muita valmentajia ja jakaa kokemuksia myös yli laji rajojen.
  3. Hyödynnä verkostoja: Verkostoituminen ja yhteistyö muiden valmentajien kanssa voivat avata uusia mahdollisuuksia oppimiselle ja kehitykselle.


Aloita jo tänään! Kysy valmentajakollegalta haluaisiko hän vaihtaa ajatuksia valmennuksesta - lyhytkin keskustelu voi olla puolin ja toisin hyvinkin antoisa.


Mikäli etsit mahdollisuuksia kouluttautua, tutustu Jyväskylän Yliopiston Verkoston voimaa - jatkuva oppiminen urheiluvalmennuksen alalla (JOUVA) - hankkeeseen.


Psyykkiset taidot ovat olennainen osa valmennusta, sillä ne vaikuttavat merkittävästi sekä valmentajan että urheilijoiden kehittymiseen. Kehittämällä näitä taitoja voit parantaa vuorovaikutustasi, hallita paremmin stressaavia tilanteita ja luoda positiivisen ilmapiirin, jossa urheilijat voivat kasvaa ja kehittyä.

Jos haluat lisätietoja psyykkisten taitojen kehittämisestä tai kaipaat tukea omassa valmennustyössäsi, olen sinua varten. Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä suunnitella, miten voit vahvistaa psyykkisiä taitojasi ja sitä kautta kehittää toimintaasi.


Ota yhteyttä: tiina@twacoaching.fi | www.twacoaching.fi


Kirjoittaja on psyykkinen valmentaja ja valmentajien kouluttaja Tiina Wikström. Tiina on erikoistunut valmentajien taitojen kehittämiseen ja se on ollut sydämen asia jo vuodesta 2017. Tutustu lisää Tiinaan tästä.