Koirakon mieli: Miltä treenistressi tuntuu? Tunnista stressin merkit itsestäsi

23.11.2023

Tuntuuko sinusta välillä, että et haluaisi mennä treeneihin koirasi kanssa? Tai jännittääkö, mitä siellä tällä kertaa tapahtuu? Ehkä joskus olet voinut kokea myös muita epämiellyttäviä tunteita treeneihin menoa kohtaan. Tässä kirjoituksessa paneudutaan treenistressiin eli siihen, kun treenit koirasi kanssa kuormittavat enemmän kuin palauttavat ja virkistävät.

Mikä on treenistressi?

Treenistressi voi syntyä monen asian yhteistuloksena eli siihen voi hyvin vaikuttaa myös muilla elämänalueilla koettu kuormitus. Ja todennäköisesti vaikuttaakin. Kannustan tarkastelemaan omaa kuormitusta mahdollisimman laajasti ja tunnistamaan mitkä tekijät erityisesti kuormittavat. Tässä kirjoituksessa keskitytään erityisesti treeninaäkökulmaan, mutta vastaavia oireita voi luonnollisesti tulla myös muusta pitkäaikaisesta kuormituksesta.

Treenistressi koiran kanssa harrastaessa voi syntyä esimerkiksi

  • kiireestä: et ehdi keskittyä siihen, mitä olet tekemässä

  • ulkoisista paineista: tarve tehdä enemmän ja paremmin verrattuna omaan lähtötasoon

  • koiran toiminnasta: koira ei toimi kuten haluaisi tai koet negatiivisia tunteita koiran toiminnasta

  • itsen tai muiden määrittelemistä ulkoisista tavoitteista: tavoitteet eivät ole todennäköisesti linjassa sinulle merkityksellisiin asioihin

  • jatkuvasta epäonnistumisen tunteesta treeneissä: koet harjoitukset liian haastaviksi ja epäonnistutte jatkuvasti

Yleisesti stressistä

Stressi koetaan usein negatiivisena asiana, mutta on hyvä muistaa, että se voi myös olla myönteistä, jolloin stressi nostaa kehon aktivisuustasoa sopivasti tulevaan suoritukseen nähden. Stressi sopeuttaa kehoa ympäristön vaatimuksiin eli esimerkiksi vaaratilanteissa tarkkaavaisuus ja suorituskyky ovat parhaassa mahdollisessa valmiudessa.

Stressin pitkittyessä siitä tulee haitallista, jolloin se kuormittaa molempia sekä mieltä että kehoa. Pitkittyessään keho altistuu erilaisille sairauksille ja usein elämänlaatu laskee. Stressin oireet voivat olla moninaisia: fyysisiä, sosiaalisia ja psyykkisiä. Vaikka stressi ei aiheuttaisi sairauksia, se kuitenkin heikentää toimintakykyä sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Miten stressi näkyy kehossa?

Tyypillisimpiä fyysisiä stressin merkkejä ovat päänsärky, sydämentykytys, huimaus ja vatsavaivat. Lisäksi voi olla esimerkiksi lisääntynyttä hikoilua, puristavaa tunnetta rinnassa tai hengenahdistusta. Usein stressin fyysiset oireet huomataan vasta siinä vaiheessa, kun ne vaikuttavat konkreettisesti toimintakykyyn. Treeneissä stressin oireet vaikuttavat todennäköisesti nopeasti omaan fyysiseen suorituskykyyn. Jos laji edellyttää fyysistä liikkumista, voit huomata liikkeiden hidastumista, voimakkaampaa hengästymistä tai nopeampaa energiavarastojen hupenemista.

Miten stressi vaikuttaa mieleen?

Keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Mielen tuntemukset näkyvät kehossa ja vaikuttavat sen toimintakykyyn. Stressin oireita mielessä voivat olla levottomuus ja erilaiset jännitystilat, ärtymys pienistäkin asioista, unohtelu, vaikeus tehdä päätöksiä ja unen häiriöt. Pitkittyessään stressi voi aiheuttaa myös masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Treeneissä stressin psyykkiset oireet voivat näkyä esimerkiksi keskittymisvaikeuksina, unohteluna ja päätöksen teon vaikeuksina. Luonnollisesti jännitystilat ja levottomuus vaikuttavat suoraan myös fyysiseen suorituskykyyn.

Miten stressi vaikuttaa koiraasi?

Mitä väsyneempiä olemme, sitä vaikeampi meidän on nähdä isompaa kuvaa. Kuvakulma kaventuu ja teemme päätöksiä entistä vähemmillä vaihtoehdoilla. Koiran näkökulmasta stressi voi näkyä:

  • johdonmukaisuuden sijaan epäloogisuutena ohjaajan toiminnassa

  • ärtymyksenä koiraa kohtaan

  • ärtymyksenä muita ulkoisia tekijöitä kohtaan

  • hitaana palkkauksena

  • reaktiokyvyn hitautena eli koira saa vihjeet liian myöhään

  • ohjaajan keskittyessä muuhun, kontakti koiraan voi katketa

Mikä avuksi treenistressiin?

  • Kerro tilanteesta valmentajalle ja/tai treenikaverille, jolloin harjoituksen sisältöä voidaan muokata ja voit saada treenikaverilta mahdollisesti vertaistukea.

  • Tunnista, mitkä asiat aiheuttavat stressiä ja pohdi voiko niihin vaikuttaa. Lue lisää oman energian suuntaamisesta.

  • Varaa aikaa palautumiselle - talvella vaadittu aika voi olla pidempi

  • Pysähdy hetkeen ja tunnustele miltä se tuntuu. Lue lisää hetkeen pysähtymisestä.

  • Tee koirasi kanssa sellaisia asioita, josta te molemmat nautitte

  • Leiki ja hassuttele koirasi tai treenikaverin kanssa.

  • Muista, että koirasi tekee aina parhaansa siinä tilanteessa kuin se on.

  • Hae apua ajoissa! Jos kokonaiskuormitus kasvaa liian suureksi, sinun ei tarvitse jäädä yksin. Matalan kynnyksen apua saa esimerkiksi Mieli ry:n Tukinet.

Lue lisää;

Aivot ja keho hälytystilassa – pitkittyneen stressin terveyshaitat. Aivoliitto. 2021. https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/mieli/aivot-ja-keho-halytystilassa-pitkittyneen-stressin-terveyshaitat#213a5c94

Stressi. Duodecim Terveyskirjasto. 2022. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00976

Stressin vaikutukset sydänterveyteen. Sydänliitto. 2022. https://sydan.fi/fakta/stressin-vaikutukset-sydanterveyteen/

******

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 17.1.2023. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.