Rikkinäinen puhelin - kolme tapaa haastaviin vuorovaikutustilanteisiin
Mitä tehdä, jos vuorovaikutus takkuaa? Tuntuuko joskus, että vastapuoli ei ymmärrä viestiäsi tai et koet vuorovaikutustilanteen syystä tai toisesta epämiellyttäväksi. Kyse ei todennäköisesti ole siitä, että toinen osapuoli on tahallaan hankala tai inhottava, vaan enemmän siitä, ettei viesti kulje puolin ja toisin niin kuin se on tarkoitettu. Kaikkiin ihmisten välisiin sekä ihmisen ja koiran välisiin tilanteisiin liittyy vuorovaikutusta oli se tietoista tai ei. Koiraharrastuksissa ihan niin kuin muissakin harrastuksissa, harjoittelu sisältää vuorovaikutusta ainakin valmentajaan ja omaan koiraan sekä todennäköisesti myös muihin osallistujiin.
Miksi vuorovaikutuksessa on haasteita?
Syitä vuorovaikutuksen haasteisiin voi olla useita. Vuorovaikutus on molemminpuolista tulkintaa, joka muotoutuu muun muassa kaikkien osallisten aiemmista kokemuksista, uskomuksista, ajatuksista, toiveista, identiteetistä, motiiveista, tunteista ja kiinnostuksesta. Eli valtavasta määrästä asioita. Yleensä kyse ei ole siitä, että toinen haluaa tulkita sanomasi väärin vaan siitä, että hän peilaa vuorovaikutustasi yllä mainittuihin asioihin ja tekee tulkintansa sitä kautta.
Vuorovaikutus on muutakin kuin sanoja ja se sisältää suurimmaksi osaksi sanatonta viestintää. Jos sanallinen ja sanaton vuorovaikutus ovat ristiriidassa, toinen voi kumota toisen. Olet varmasti ollut treenitilanteissa, joissa keskustelette valmentajan kanssa ja huomiosi on koiran tekemisessä, jolloin se vaikuttaa omalta osalta vuorovaikutukseen.
3 tapaa haastaviin vuorovaikitustilanteisiin
Kokosin sinulle kolme tapaa haastaviin vuorovaikutustilanteisiin. Jokaisen vinkin jälkeen lyhyt harjoitus, jolla voit harjoitella tapaa missä tahansa vuorovaikutustilanteessa.
1. Ole läsnä
Haastavassa vuorovaikutustilanteessa toista todennäköisesti ärsyttää entisestään, jos ei tule kuulluksi ja nähdyksi. Ole siis aidosti läsnä, jolloin pystyt paremmin saamaan toiseen kontaktin ja tulkitsemaan paremmin sanattomia viestejä.
Harjoittele: Seuraavan kerran kun olet missä tahansa vuorovaikutustilanteessa, keskity olemaan läsnä 100%.
2. Näytä, että ymmärrät toisen tunteita
Tilanne on kokijalleen aito, vaikka se sinusta tuntuisi pieneltä murheelta. Osoita, että ymmärrät toisen tunteita ja ole empaattinen. Voit esimerkiksi hyödyntää aktiivista kuuntelua, jolloin voit osoittaa ymmärryksesi reflektoimalla toisen kertomaa. Jätä omat mielipiteet tilanteen ulkopuolelle ja osoita myös esimerkiksi nyökkäämällä, että kuuntelet.
Harjoitus: Seuraavassa vuorovaikutustilanteessa reflektoi toisen sanomaa omin sanoin palauttamalla se esimerkiksi lauseella: Sinusta tuntuu siis x, koska...
3. Kysy voitko auttaa
Sen sijaan, että kerrot mielipiteesi ja miten tilanteessa tulisi toimia, kysy voitko antaa neuvoja. Tällöin toinen voi itse valita onko valmis vastaanottamaan apua. Mikäli neuvoja ei tässä vaiheessa tarvita, voit kannustaa jatkossa olemaan sinuun yhteydessä myöhemmin, jos apuja tarvitaan myöhemmin. Muista myös kysyä toisen mielipidettä ja mitä hän ajattelee sanomastasi.
Harjoitus: Seuraavassa vuorovaikutustilanteessa, jossa haluat neuvoa tai auttaa toista, kysy voitko antaa neuvon.
Yllä olevat tavat toimivat hyvin kaikissa vuorovaikutustilanteissa. Vuorovaikutuksen taitoja voi harjoitella ja suosittelenkin aloittamaan harjoittelun tyypillisissä tilanteissa, jolloin omia taitoja on helpompi hyödyntää myös haastavissa tilanteissa
Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä liittokouluttaja Tiina Wikström.
Seuraa minua
Lähteet
Motivoivan vuorovaikutus -koulutus. MotiStyleSport -hanke kevät 2022.
Motivoiva vuorovaikutus. Liikuntapsykologian aineopinnot. Jyväskylän yliopisto 2021.