Hooperstreeniratojen suunnittelun ABC

28.07.2023

Apua - miten suunnitella treeniratoja hoopersiin? Minkä tasoinen mikäkin treenirata on? Miten suunnittelen 1-luokan hoopersradan? Nämä ovat yleisimpiä kysymyksiä, joita minulle esitetään hooperskouluttajien toimesta.  Siksi tein sinulle koosteen hoopersharjoitusten suunnittelusta, jossa kerron kaikki ajatukset, mitä aiheeseen liittyen tulee mieleen. Huomaa, että tämä ohjeistus ei ole hooperskilpailuiden ratojen suunnitteluun. Tässä ei myöskään käsitellä taitojen opetusta vaan ainoastaan ratasuunnittelua. Ohjeistus ei myöskään ole täydellinen.

Jos tarvitset ideoita harjoitusten suunnitteluun, olen laatinut sinulle HOOPERSTREENIT - 80 treeni-ideaa + 50 bonusharjoitusta 1-6 esteelle -harjoituskirjan. Pääset tutustumaan siihen lisää 🔗 verkkokaupan puolella.

Mitä säännöt sanovat hoopersin ratasuunittelusta?

Nykyisissaä säännöissä ratasuunnittelusta on kerrottu suppeasti kilpailujen näkökulmasta. Alla tiivistelmä. Pääset tutustumaan tarkemmin sääntöihin valitsemalla linkin listasta B.5 Laji- ja kilpailuohje; lajimuoto hoopers.

  • Esteitä tulisi käyttää monipuolisesti. Radalla tulisi olla vähintään kahta eri estetyyppiä. 
  • Hyvin suunniteltu rata edellyttää koirakolta taitoa, jotta koira voi edetä sujuvasti radan läpi. 
  • Ratasuunnittelun lähtökohtana on turvallisuus niissä olosuhteissa, joissa ollaan.
  • Kilpailuradalla on ainoastaan suoritettavia esteitä.
  • Radan ensimmäinen ja viimeinen este on hoop.
  • Numerokyltit tulee sijoittaa turvallisesti.
  • Kilpailukehän koko on vähintään 600m2, mutta suosituksena 800m2.

Miten säännöt voisivat mukautua hooperstreeniratojen suunnitteluun?

Tämä listaus on laatimani peilaus säännöissä esitettyihin kohtiin.

  • Käytä esteitä monipuolisesti. Yhdessä treenissä ei tarvitse olla kaikkia esteitä, kunhan ne ovat mukana riittävän usein. 
  • Omalle treeniryhmälle suunniteltu rata sopii heidän tarpeisiin ja kehittämiskohteisiin. Rata on muokattavissa. Harjoituksessa varmistetaan sekä koiran että ohjaajan onnistumiset.
  • Harjoitusten suunnittelun lähtökohtana on turvallisuus. Huomioi siis ympäristön olosuhteet, esteiden kunto, mahdolliset häiriötekijät ja esteiden sijoittelu turvallisesti.
  • Treeniradalla voi olla muitakin kuin juuri siinä harjoituksessa suoritettavia esteitä. Huomioi kuitenkin koirakon taitotaso ja poista tarvittaessa tarpeettomat häiriöesteet.
  • Treeneissä ensimmäinen ja viimeinen este voi olla mikä tahansa riippuen harjoituksen tavoitteesta.
  • Sijoita numerot aina turvallisesti. 
  • Treenikentän koko on mikä se on. Huomioi treenikentän koko ratasuunnittelussa. Jos kenttä on pieni, käytä vähemmän esteitä, jotta saat enemmän tilaa.


Kilpailuluokkien väliset erot

Tein sinulle alla olevan koosteen eri luokkien eroista, jotka on nykyisiin sääntöihin kirjattu. Nuolella merkityt vaikuttavat ratasuunnitteluun, jos haluat siinä huomioida luokkien välisiä eroja. Mitä ylempään luokkaan mennään sitä pidemmäksi etäisyys esteiden ja ohjaajan välillä kasvaa ja sitä pienemmäksi ohjausalue muuttuu.

Esimerkiksi sääntöjen mukaisesti 1-luokan radalla olisi 10-16 estettä, joiden etäisyys olisi toisiinsa vähintään viisi metriä ja enintään 8 metriä. Ohjausalue (4x4m / halkaisija 4,5m) olisi enintään 15 metriä kauimmaisesta esteestä. Kulkusuunta muuttuisi matkalla vähintään kerran.

Se, mitkä ovat sopivan tasoisia haasteita mihinkin luokkaan tulevaisuudessa on haastava tietää. Muiden maiden säännöissä on esimerkiksi seuraavasti:

  • Ruotsissa 1-luokassa ei saa olla ohjaajasta poispäin kääntymistä, mutta suuntaa voidaan muuttaa kääntymällä kohti ohjaajaa. Vastaavasti ohjaajasta poispäin kääntyminen on sallittu ylemmissä luokissa. Lue lisää Ruotsin säännöistä.
  • Sveitsissä (Polydog) 1-luokassa koiran tulee osata kääntyä ohjaajasta poispäin ja suorittaa tynnyri/veräjä ohjaajan puolelta sekä lähteä siitä joko tiukkaan tai laajaan käännökseen. Ylemmissä luokissa etäisyys ohjaajan kasvaa. Lue lisää Sveitsin luokkien eroista (sivuston alaosassa saatavilla säännöt, videot ja dokumentit. Saat dokumentit ranskaksi, saksaksi ja italiaksi).
  • Molemmissa yllä mainituissa maissa on erikseen starttiluokka, jossa etäisyydet, esteiden ja haasteiden määrä on vähäisempi.


Miten piirtää ja tallentaa radat?

Oma ehdoton suosikkini ratojen piirtämiseen ja tallentamiseen on Smarter Agility Designer. Suosittelen sitä lämpimästi myös muille. Kyseessä on maksullinen ohjelma, mutta hinta on edullinen sen monikäyttöisyyteen nähden. Kannustan kokeilemaan - ensimmäinen kuukausi on maksuton. 

Maksuttomia vaihtoehtoja on ratojen piirtäminen paperille (mittasuhteet voi olla haastava hahmottaa) tai esimerkiksi Agility Maps, jossa voit piirtää radan käyttämällä agilityesteitä.


Hooperstreenit pienessä tilassa

Monet treenitiloista, etenkin talvella, ovat pieniä ja asettavat haasteita ratasuunnittelulle. Täysmittaisen kisaradan mahduttaminen postimerkin kokoiselle kentälle ei ole järkevää eikä aina mahdollista. Pieni tila ei kuitenkaan estä harjoittelua vaan fokus on silloin enemmän taitojen harjoittelussa (siihen kannattaa panostaa!). Taidot vahvistuvat kun niihin keskitytään. 

Vähentämällä esteitä saat enemmän tilaa ja pääset pohtimaan mitä kaikkea voisi harjoitella esimerkiksi kahdella hoopilla ja yhdellä tynnyrillä. Katso alta muutamat esimerkit. Muista kuitenkin, että tärkeintä treenien suunnittelussa on se, että ne ovat osallistujille hyödylliset!


Miten huomioida koirien koko ja vauhti?

Hooperskilpailuissa luokkia on kaksi alle 40 cm (säkäkorkeus) ja avoin luokka, joista jälkimmäiseen voivat osallistua kaikki. Aika näyttää ovatko luokkien radat erilaiset vai samanlaiset, joten tässä vaiheessa (7/2023) ei voi sanoa vaikuttaako eri luokat ratasuunnitteluun. Avoimessa luokassa saavat kuitenkin kilpailla kaikki, joten kyseisen luokan rata on kaikille sama oli koko tai vauhti mikä tahansa. Kaikenkokoisten koirien kanssa olisi hyvä harjoitella monipuolisesti erilaisia esteiden välisiä etäisyyksiä, jotta ne ovat tuttuja.


Mistä inspiraatiota ratoihin?

Tyhjästä treeniradan suunnittelu ei välttämättä onnistu - ainakaan alkuvaiheessa. Itsekin käytän usein inspiraationa muiden suunnittelemia ratoja, joita muokkaan tilaan ja ryhmälle sopiviksi muuttamalla estejärjestystä, etäisyyksiä ja välillä suoritusjärjestystä. Alla linkkejä, joiden kautta voit löytää hoopersratoja ja videoita. Huomaa eri maissa on erilaisia sääntöjä ja erilaisia este-etäisyyksiä, joten huomioi nämä muokatessasi rataa sopivaksi!


Miten siis toimin?

Ratoja oppii suunnittelemaan tekemällä eli aloita harjoittelu. Pyörää ei kuitenkaan tarvitse keksiä uudestaan vaan voit hyvin hyödyntää olemassa olevia ratoja. Tarkastele valitsemaasi rataa ja pohdi millaisia taitoja siinä tarvitaan ja millaisia taitoja haluat kulloinkin vahvistaa. Muokkaa sitten harjoitus haluamaasi muotoon treenipaikkaan sopivaksi. Tässä alla vielä muistilista:

  1. Tunnista mitä taitoja haluat harjoittaa (tunne siis valmennettavat ja heidän tarpeet)
  2. Pohdi missä tilanteissa taitoa voisi tarvita
  3. Tarkastele valmiita ratapiirroksia löytyykö niistä vastaavia kohtia ja muokkaa tarvittaessa TAI suunnittele harjoitus itse
  4. Muista treenien harjoitusten ei tarvitse olla kilpailusääntöjen mukaisia vaan sellaisia, jossa haluamaasi taitoa voidaan vahvistaa. Varmista kuitenkin aina, että suorittaminen on turvallista (tämä aina) ja edistää kilpailunomaiseen suoritukseen vaadittavia taitoja (jos se on koirakon tavoite).
  5. Jos harjoitus ei tunnu hyvältä rakennettuna, muokkaa rohkeasti.
  6. Pohdi treenien jälkeen miten hyvin laatimasi harjoitus vastasi tavoitetta ja jos tarpeen, miten sitä voisi muokata jatkossa. 

Oman toiminnan reflektointi on tärkeää. Aina ei voi onnistua ja kaikilla sattuu välillä huonoja suunnitelmia, mutta onneksi niitä saa ja pitää muokata joko paikan päällä tai jälkeenpäin. Rohkeus kokeilla antaa sinulle työkaluja kehittyä! 


Apua hooperstreenien suunnitteluun

Jos koet, että tarvitset tukea treeniratojen suunnitteluun tai hooperstreenien toteuttamiseen, olen sinua varten. Laita minulle viestiä osoitteeseen tiina@twacoaching.fi ja sovitaan maksuton alkutapaaminen. Alkutapaamisessa voit kertoa tarkemmin tarpeistasi ja laadin sen jälkeen sinulle ehdotuksen jatkosta. 


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja Tiina Wikström. Tiina toimii myös mentorina ja  Suomen Agilityliiton liittokouluttajana agilityvalmentajien kehittymisen polun tukijana. Tutustu lisää Tiinaan.

Treeni-ideat hoopersharrastajalle ja -valmentajalle

HOOPERSTREENIT - 80 treeni-ideaa + 50 bonusharjoitusta 1-6 esteelle on sähköinen harjoituskirja, jonka avulla pääset pohtimaan koirasi taitoja, käyttämiäsi vihjeitä sekä vahvistamaan erityisesti irtoamista.

Tästä 86 sivuisesta harjoituskirjasta löytyy harjoituksia pitkäksi aikaa. Bonusharjoitukset ovat varsinaisiin tehtäviin liittyviä lisäharjoituksia, joita vaihtelemalla saat entistä enemmän vaihtoehtoja omiin treeneihin.

Harjoituskirja on kokonaan digitaalinen eli se toimitetaan sinulle ladattavaksi sähköpostitse oston jälkeen.

➡️ Siirry verkkokauppaan