Hoopersin tasoluokat Euroopassa

04.02.2024

Valmentajana minulta kysytään usein minkä kilpailuluokan tasoinen mikäkin harjoitus on. En pysty sanomaan kaikista treeniradoista minkä tasoisia ne olisivat kilpailuissa, koska ne on suunniteltu taitojen harjoittelua varten. Halusin kuitenkin pureutua aiheeseen syvemmälle tässä kirjoituksessa, jossa käyn läpi Suomen ja muiden Euroopan maiden sääntöjä ja mitä ne sanovat tasoluokista. Voit myös tutustua aikaisempaan kirjoitukseeni *Hoopers-sääntöjen vaikutus harjoitteluun*.

Mitä Suomen säännöissä kerrotaan hoopersin tasoluokista ja radoista?

Voimassa olevissa säännöissä ei oteta kantaa millaisia ratojen pitäisi olla vaadittujen taitojen osalta. Säännöt kuitenkin ottavat kantaa esteiden määrään, etäisyyksiin sekä ohjausalueen kokokoon. Katso tarkempi listaus eri luokkien eroista alla olevasta kuvasta. Voit myös ladata sen itsellesi TÄSTÄ.

Kilpailutoiminnan alkaessa Suomessa vuonna 2025 säännöt sallivat monenlaisten ratojen suunnittelun. Lajin ollessa tuore tiukat vaatimukset esimerkiksi tietyistä tehtävistä tietyssä luokassa rajoittaisivat seuraavaksi sääntökaudeksi ratojen suunnittelua ja pahimmillaan estäisivät lajin kehittymistä. Lajin kehittyessä tasoluokkien eroja varmasti pohditaan sopivasta näkökulmasta - mikäli siihen on tarvetta.

Löydät Suomen säännöt kokonaisuudessaan Suomen Agilityliiton säännöstöstä

Seuraavaksi käyn läpi muiden maiden sääntöjä tasoluokkien osalta. Huomaathan, että säännöistä on poimittu tiettyjä asioita eikä niitä avata kokonaisuudessaan esimerkiksi laajemmin Suomen ja muiden maiden sääntöjen eroista. Mikäli haluat tarkemmin tutustua aiheeseen, suosittelen lukemaan haluamasi maan säännöt kokonaisuudessaan. Löydät linkit kunkin maan sääntöihin osion lopusta.

Mikäli haluat tutustua koosteeseen taulukkoversiona, pääset lataamaan sen itsellesi TÄÄLTÄ.

Hoopersin tasoluokat Saksassa 🇩🇪

Saksassa tasoluokkia on kolme (luokat 1-3). Ohjausalueen koko on kaikissa luokissa sama. Luokkia erottaa esteiden määrä, niiden välinen etäisyys sekä ohjausalueen etäisyys kauimmaisesta esteestä. Etäisyysero viimeisessä on suuri: 1-luokassa enintään 12 metriä ja 3-luokassan enintään 30 metriä.

Tutustu lisää Saksan hooperssääntöihin: https://www.vdh.de/hundesport/hoopers/


Hoopersin tasoluokat Tsekeissä 🇨🇿

Tsekeissä tasoluokkia on neljä (0-4). Ohjausalueen koko on kaikissa luokissa sama. Luokkia erottaa esteiden määrä, niiden välinen etäisyys sekä ohjausalueen etäisyys kauimmaisesta esteestä. Esteiden välisessä etäisyydessä on huomioitu pienet ja isot koirat.

Tutustu lisää Tsekkien hooperssääntöihin: https://czechhoopers.cz/stanovy/


Hoopersin tasoluokat Italiassa 🇮🇹

Italiassa luokkia on viisi, joista ensimmäistä kutsutaan nimellä FUN ja jossa ohjaaminen on sallittu mistä tahansa. Neljä muuta luokkaa ovat tasoluokkia 0-3. Ohjausalue on kaikissa luokissa (0-3) sama. Luokkia erottaa esteiden määrä sekä niiden välinen etäisyys.

Tutustu lisää Italian hooperssääntöihin: https://www.sportcinofili.it/index.php/dipartimenti/hoopers/


Hoopersin tasoluokat Sveitsissä 🇨🇭

Sveitsissä tasoluokkia on neljä (alokas sekä luokat 1-3). Ohjausalueen koko on kaikissa luokissa sama. Luokkia erottaa esteiden määrä, niiden välinen etäisyys sekä ohjausalueen etäisyys kauimmaisesta esteestä. Sveitsissä on suurin maksimietäisyys (35 metriä) ohjausalueen ja kauimmaisen esteen välillä 3-luokassa. Säännöissä on otettu kantaa suunnan muutoksiin ja niiden määrä on määritelty kahdessa alimmassa luokassa.

Tutustu lisää Sveitsin (Polydog) hooperssääntöihin: https://polydog.ch/de/Sportarten/HoopAgi


Hoopersin tasoluokat Ranskassa 🇫🇷

Ranskassa tasoluokkia on neljä (alokas ja luokat 1-3). Luokkien eroja ovat esteiden määrä, esteiden välinen etäisyys, kauimmaisen esteen maksimietäisyys ohjausalueelta, ohjausalueen koko ja sen etäisyys lähdöstä. Muiden maiden säännöissä ei ole määritelty ohjausalueen etäisyyttä lähdöstä. Merkittävää on myös kauimmaisen esteen maksimietäisyys ohjausalueelta eri luokkien välillä. 1-luokassa se on 10 metriä ja 2-3 luokissa enintään 20 metriä. Lisäksi säännöt ottavat kantaa käännöksiin: alokasluokassa tiukat käännökset ja serpentiini ovat kiellettyjä sekä 1-luokassa neulansilmäkäännökset.

Tutustu lisää Ranskan hoopersääntöihin: https://activites-canines.com/hoopers/reglement/


Hoopersin tasoluokat Alankomaissa 🇳🇱

Alankomaissa on kaksi eri sarjaa: speed ja technical. Speed- eli nopeusluokassa radat ovat linjoiltaan loogisia ja etäisyydet pidempiä, joten mahdollistavat nopeamman suorituksen. Technical- eli tekniikkaluokassa radoilla vaaditaan enemmän taitoa, käännökset ovat tiukempia ja etäisyydet pienempiä. Molemmissa edellä mainituissa luokissa on kaksi tasoa A ja B.

Ohjausalueen koko on kaikissa luokissa sama. Tasoja erottaa esteiden määrä, niiden välinen etäisyys sekä ohjausalueen etäisyys kauimmaisesta esteestä.

Tutustu lisää Alankomaiden hooperssääntöihin: ​​https://www.nhnwedstrijden.nl/reglementen/


Hoopersin tasoluokat Belgiassa 🇧🇪

Belgiassa tasoluokkia on neljä (starter, novice, advanced ja master). Tasoluokkia erottaa esteiden määrä, niiden välinen etäisyys toisistaan sekä ohjausalueen etäisyys kauimmasta esteestä. Ohjausalueen kokoa en suoraan löytänyt säännöistä.

Tutustu lisää Belgian hoopersääntöihin: https://www.belgian-nadac-hoopers.com/reglement.html


Hoopersin tasoluokat Ruotsissa 🇸🇪

Ruotsissa luokkia on yhteensä neljä (starttiluokka sekä Suomen tapaan luokat 1-3). Ohjausalue voi olla neliön, ympyrän tai suorakaiteen muotoinen. Luokkien erona on esteiden määrä, niiden välinen etäisyys, ohjausalueen koko sekä sen etäisyys kauimmasta esteestä. Säännöissä on erikseen määritelty, ettei startti- ja 1-luokassa voi olla ohjaajasta poispäinkäännöksiä. Lisäksi säännöissä on otettu kantaa suunnan muutoksien yhteydessä esteiden leijeöintiin.

Tutustu lisää Ruotsin sääntöihin: https://www.svenskahoopersklubben.se/regelverk/


Hoopersin tasoluokat Tanskassa 🇩🇰

Myös Tanskassa on neljä luokkaa: alokas, avoin, ekspert ja champion sekä kolme eri muotoa ohjausalueelle kuten Ruotsissa. Tanskassa eri koko luokille (pienet/isot) on määritelty eri esteiden väliset etäisyydet sekä ohjausalueen enimmäisetäisyys kauimmaisesta esteestä. Eri luokissa on määritelty suunnan muutosten enimmäismäärä sekä otettu kantaa poispäin käännöksiin alokasluokassa ja avoimessa luokassa.

Tutustu lisää Tanskan hooperssääntöihin: https://www.dkk.dk/kurser-prover-og-traening/aktiviteter-med-din-hund/hoopers/hoopers-reglement


Hoopersin tasoluokat Isossa Britanniassa 🇬🇧

Isossa Britanniassa kilpailuiden rakenne poikkeaa muista yllä mainituista maista. Luokkia on useita ja niistä toiseen siirtymiseen kerätään pisteitä. Esteiden etäisyyksistä on mainittu 1-tasolla 5-6 metriä ja siitä korkeammilla tasoilla 6-12 metriä.

Tutustu lisää Iso-Britannian hooperssääntöihin: https://ukhoopers.com/competition-rules/


Yhteenveto hoopersin tasoluokista

Vaihtelua Euroopan maiden säännöissä on paljon. Säännöt ohjaavat myös harjoittelua esimerkiksi este-etäisyyksien ja kuinka kaukana ohjaajasta koiran pitäisi pystyä toimimaan, mikäli kilpailee. Säännöt luovat lajille raamit, joiden sisällä toimia. Mielenkiinnolla odotan FCI:n hooperstoiminnan aloitusta ja mitä mahdollisuuksia se tuo lajin kehitykselle ja ohjaako se eri maiden sääntöjä yhteneväisemmiksi.

****

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja, psyykkinen valmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström. Tiina on kirjoittanut hoopersharrastajalle ja -hoopersvalmentajalle treeni-ideat harjoituskirjan, joka sisältää 130 valmista treeni-ideaa. Tutustu harjoituskirjaan lisää verkkokaupassa.

Seuraa minua: Instagramissa @twa_coaching ja Facebookissa TWA Coaching

✨ Treeni-ideat hoopersharrastajalle ja -valmentajalle ✨ 

HOOPERSTREENIT - 80 treeni-ideaa + 50 bonusharjoitusta 1-6 esteelle on harjoituskirja, jonka avulla pääset pohtimaan koirasi taitoja, käyttämiäsi vihjeitä sekä vahvistamaan erityisesti irtoamista.

Tästä 86 sivuisesta harjoituskirjasta löytyy harjoituksia pitkäksi aikaa. Bonusharjoitukset ovat varsinaisiin tehtäviin liittyviä lisäharjoituksia, joita vaihtelemalla saat entistä enemmän vaihtoehtoja omiin treeneihin.

Harjoituskirja on kokonaan digitaalinen eli se toimitetaan sinulle ladattavaksi sähköpostitse oston jälkeen.


➡️ Siirry verkkokauppaan