Valmentajan blogi: kaikille kaikkea vai jokaiselle omaa?

Tuntuuko susta siltä, että sua ja sun koiraa huomioidaan treeneissä yksilöinä? Onko sulla kokemuksia siitä, että kaikille suositellaan samaa vai ootko löytänyt sellaisen valmentajan, joka tunnistaa just sun ja sun koiran vahvuudet ja tarpeet?
Yksilöllisyys on päivän sana ollut jo pitkään eri konteksteissa ja on hienoa, että yksilölliset tarpeet huomioidaan. Kukapa valmentaja kuvailisi oman valmennuksen olevan kaikille samaa. Jos kaikille toimisi sama, valmentaminenkin olisi tylsää ainakin omasta mielestä. Yksi erityisesti agilityvalmennuksen parhaita asioita on sen monipuolisuus. Ohjaajan lisäksi meillä on koira, jonka huomiointi on ihan yhtä tärkeää.
Mitä yksilöllisyys on?
Jokainen meistä on uniikki. Sun lähtökohdat, oppimiskokemukset ja niihin liitetyt tunteet poikkeavat muiden vastaavista. Suodatat vastaan tulevat asiat omien kokemustesi kautta ja joku muu taas omiensa. Teet valintoja aikaisempien kokemusten ja olemassa olevien tietojen perusteella. Samassa tilanteessa, joku muu olisi mahdollisesti toiminut toisin. Samat asiat pätevät niin ihmisiin kuin koiriin. Toki koirat eivät pysty analysoimaan tai suunnittelemaan omaa toimintaansa, mutta tekevät valintoja aikaisempien kokemusten perusteella.
Mikä on valmentajan rooli?
Tuleeko valmentajan olla ihmeidentekijä ja tunnistaa kaikista valmennettavista kaikki mahdolliset ja mahdottomat asiat heti alkuunsa? No ei tietenkään. Valmennussuhteen syntymiseen ja luomiseen on hyvä varata aikaa. Mitä enemmän tunnetaan puolin ja toisin, sitä helpompi yksilöllisiä tarpeita on tunnistaa - niitä pieniäkin. Valmentajan on kuitenkin tärkeää pitää aistit hereillä ja havaita mahdollisia muutoksia. Koska me valmentajatkin teemme oletuksia omista lähtökohdistamme, on parasta aina kysyä tarkemmin valmennettavalta asiasta, mikäli havaitset itseä pohdituttavia asioita.
Mikä on valmennettavan vastuulla?
Koska valmentaja on harvoin ajatustenlukija, vaikka välillä siltä tuntuukin, on valmennettavan vastuulla tuoda osansa keskusteluun ja kertoa omista ajatuksista, tarpeista ja mahdollisista peloista. Avoin keskustelu on valmennussuhteen keskiössä. Jos tuntuu, ettei luottamusta saavuteta tai luontevaa keskusteluyhteyttä ei synny, kannattaa asia ottaa puheeksi ja pohtia onko tämä sellainen valmennussuhde, jota kannattaa kehittää.
Yksilöllisyys agilityvalmennuksessa
Tyypillisesti agilityn ryhmävalmennuksessa aikaa per koirakko on 10-20 min riippuen ryhmien koosta ja annetusta ajasta. Miten tässä ajassa ehtii tutustua ja löytää niitä yksilöllisiä juttuja? Onhan se haastavaa, mutta oletko pohtinut mitä muita välineitä voisi käyttää valmennettaviin tutustumiseen ja miten saisi heistä tietoa jo etukäteen, jotta osaisi optimoida ajankäytön.
Valmennuksen kestosta riippuen käytän paljon erilaisia kyselyitä ennakkoon ja kerään palautetta, jotta pystyn kohdistamaan valmennuksen sisällön mahdollisimman hyvin. Toimitan treenien rataehdotukset aina etukäteen, jolloin jokainen pystyy itse valitsemaan heille parhaiten soveltuvan harjoituksen kullekin päivälle. Treeneissä pyrin varaamaan aikaa myös keskusteluun, koska uskon treenamisessa enemmän laatuun kuin määrään. Toki yksilölliset tarpeet huomioiden.
Yhteenveto
Niin valmentajat kuin valmennettavat ovat yksilöitä, joilla on jokaisella omat tarpeet ja näkemykset. Tärkeintä on, että jokainen tunnistaa omansa ja tuo ne esille toinen huomioiden. Tällöin myös vuorovaikutus kaikkien kesken on sujuvinta. Vai mitä mieltä olet?
Oletko kiinnostunut yksilövalmennuksesta? Yksilövalmennus voi sisältää tapaamisia tai on toteutettavissa kokonaan etänä. Lue lisää.