Koirakon mieli: Mitä yhteistä on koiran kouluttamisella ja ohjaajan toiminnan muutoksella? 3+1 yhteistä tekijää

28.12.2023

Uusi vuosi - uudet kujeet? Moni asettaa oman toiminnan muuttamiseen liittyviä tavoitteita vuoden vaihtuessa. Mitä yhteistä voisi olla koiran ohjaajan toiminnan muutoksella ja koiran opettamisella? Tässä kirjoituksessa nostetaan esille kolme yhteistä tekijää käytännön vinkkien kera.

Miksi oman toiminnan muuttaminen on vaikeaa?

Olet varmasti ollut tilanteessa, että nyt päätät aloittaa jonkun uuden asian ja ensimmäiset kerrat sujuvat hyvin. Kuitenkin sen jälkeen tahti hidastuu ja uusi toiminta saattaa kokonaan loppua. Kuulostaako tutulta?

Ehkäpä olet ollut myös tilanteessa, jossa koirasi on oppinut toimimaan jollakin tavalla ja haluaisit opettaa koirallesi siihen vaihtoehtoisen toimintatavan. Olemassa olevien toimintatapojen muuttaminen on usein hankalampaa kuin täysin uusien oppiminen. Olemassa olevia toimintatapoja on toistettu niin usein, että niitä voi kutsua vahvoiksi käytöksiksi.

Seuraavaksi kolme tunnistamaani yhteistä tekijää (+BONUS) koiran kouluttamiseen ja ohjaajan toiminnan muutokseen liittyen.

#01 Motivaatio

Motivaatio on voima, joka ohjaa toimintaa ja sen suuntaa. Koiralla se on jokin asia vaikkapa lelu tai herkku, jonka vuoksi koira haluaa toimia sen saadakseen. Ohjaajalla lelu tai herkku ei todennäköisesti riitä muutoksen toteuttamiseen - etenkin jos puhutaan pysyvästä muutoksesta.

Sisäinen motivaatio ohjaa meitä tekemään asioita, jotka ovat meille merkityksellisiä. Pohdi siis muutoksen edessä miksi muutos on sinulle tärkeä ja miten se vaikuttaa elämääsi toteutuessaan. Jos muutoksella ei ole vaikutusta elämääsi tai se ei oikeastaan ole kovin tärkeä, on hyvinkin mahdollista, että motivaatiosi ei riitä sen toteuttamiseen.

#02 Paloittelu

Tehtävän rakentaminen koiralle edellyttää tehtävän paloittelua ja yksittäisten palojen opettamisen jälkeen, niiden yhdistämistä. Jos edessäsi on muutos, aloita pohtimalla mikä on pienin mahdollinen asia, jolla voit edesauttaa muutoksen toteutumista. Pienin mahdollinen palanen voi olla lähes huomaamaton, mutta vie sinua eteenpäin kohti haluamaasi muutosta.

Kuten koiralle, onnistumiset ovat tärkeitä myös ohjaajalle. Haluttu muutos on usein niin iso, että motivaatio sen saavuttamiseen voi hiipua kun etenemistä ei tapahdu halutussa aikataulussa. Saatat myös tuntea epäonnistumisen ja lannistumisen tunteita, minkä seurauksena toiminta kohti muutosta saattaa loppua kokonaan. Tämän vuoksi pienet onnistumiset matkalla isompaa muutosta ovat tärkeitä myös sinulle.

#03 Lopputulos

Mistä tiedät olevasi valmis? Mistä tiedät, että koira osaa haluamasi tehtävän? Ennen kuin aloitat, pohdi mikä on se lopputulos, jota tavoittelet. On paljon helpompi toteuttaa muutosta tietäessään mihin on menossa ja koska on perillä. Haluttu lopputulos saattaa muuttua matkalla, mutta sen olemassa oleminen mahdollistaa sen päivittämisen sinulle tai koirallesi sopivammaksi.

+ BONUS

Miten puhut koirallesi koulutustilanteissa? Entä miten puhut itsellesi muutostilanteissa? Onko puhe samanlaista vai erilaista? Oletko kannustava koirallesi, mutta itsellesi ankara? Kokeile seuraavan kerran puhua itsellesi kannustavasti juuri niin kuin ystävä puhuisi sinulle. 

Pohdittavaksi

  • Miksi muutos on sinulle tärkeä?
  • Miten pieneksi voit sen paloitella?
  • Mistä tiedät, että olet toteuttanut muutoksen?
  • Millainen puhe auttaa sinua muutoksen toteuttamisessa?

Lue lisää motivaatiosta esimerkiksi kirjasta Arajärvi & Thesleff: Suorituskyvyn psykologia.


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 27.12.2022. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.