Sinustako agilityvalmentaja? Tarkista näiden 5 kysymyksen avulla

20.10.2022

Oletko pohtinut millaista olisi olla agilityvalmentaja, mutta et ole kokenut sitä ajankohtaiseksi tai omaa osaamista riittäväksi? Tarkista laatimieni kysymysten avulla olisiko agilityvalmentajan tehtävä sinua varten. 


Haluatko auttaa muita?

Valmentajana toimiessa tarvitaan ehdottomasti halua ja tahtoa auttaa valmennettavia kehittymään kohti niitä tavoitteita, joita heillä on. Valmentajana pääsetkin pohtimaan miten voit tukea jokaisen valmennettavan koirakon toimintaa juurikin heidän näkökulmastaan. Se, että haluat vilpittömästi auttaa toista kehittymään, näkyy ja tuntuu.

Haluatko kehittyä itse lajissa ja harrastajana?

Valmentajana toimiminen on ehdottomasti yksi parhaista tavoista kehittyä myös itse lajissa ja harrastajana. Pohtimalla asioita toisen näkökulmasta, omakin näkökulma laajenee ja saat varmasti ajatuksia oman koiran kanssa tekemiseen ja sitä kautta myös itse kehityt harrastajana.

Haluatko laajentaa omaa osaamista ja näkökulmaa?

Mitä enemmän erilaisiin koiriin ja ohjaajiin tutustut, sitä enemmän opit erilaisia vaihtoehtoja. Kannustan ehdottomasti valmentajana kokeilemaan erilaisia asioita ja tapoja. Kokeilemisen kautta sekä sinä valmentajana että valmennettava oppivat ja löytävät keinoja erilaisiin tilanteisiin. Valmennettavien haasteet saattavat johdattaa sinut myös perehtymään eri aiheisiin lisää jopa enemmän kuin olisi tarvetta oman koiran osalta.

Haluatko vaikuttaa harrastusilmapiiriin ja lajikulttuuriin?

Jokainen valmentaja vaikuttaa osaltaan harrastuksen ilmapiiriin ja lajikulttuuriin halusi tai ei. Joki syntyy pienistä puroista ja se miten agilitya harrastetaan vaikuttaa koko lajiin. Valmentajana olet keskiössä vaikuttamassa siihen miten valmennettavat suhtautuvat lajiin ja miten he siitä kertovat eteenpäin. Tämä ei kuitenkaan ole vain valmentajan harteilla - ilmapiiriin vaikuttaa koko yhteisö ja sen jokainen jäsen, joten valmentajan tehtävänä on ottaa asia esille ja omalla esimerkillään tukea toimintaa.

Haluatko kokea paljon onnistumisia?

Valmentajana se on mahdollista! Jos valmennettavia on esimerkiksi kolme, sinulla on mahdollisuus päästä mukaan triplamäärään onnistumisia. Yksi parhaista asioista valmentajana toimiessa on se, että pääsee mukaan valmennettavien koirakoiden polulle jakamaan niin iloja kuin suruja. Itse pidän suuresti valmennettavien onnistumisista ja minusta on upeaa, että minulla on mahdollisuus olla osa niitä säännöllisesti.


Jos vastasit kysymyksiin kyllä, sinusta on ehdottomasti agilityvalmentajaksi. Jos vastasit osaan kyllä ja osaan ei, kannustan silti kokeilemaan. Sehän ei usein maksa mitään. 

Jos tässä vaiheessa tuntuu, että omaa osaamista ei ole vielä riittävästi, muista, että kaikki ovat joskus aloittaneet ja valmentamista oppii tekemällä kuten muitakin taitoja ja asioita. Valmentajana sinulla on oikeus kokeilla asioita ja mikäli tuntuu epävarmalta, keskustele valmennettavan kanssa ja pohtikaa asiaa yhdessä. Parhaimmillaan sekä valmentaja että valmennettava oivaltavat uusia asioita.

Miten alkuun agilityvalmentajana?

  • Hakeudu Suomen Agilityliiton agilityn apuvalmentaja (AVA1) -kurssille.
  • Varaa aika maksuttomaan mentoroinnin kartoitukseen kanssani. Autan mielelläni valmentajan alkutaipaleella.
  • Ota asia puheeksi omassa seurassa ja kysy mahdollisuutta toimia esimerkiksi apuvalmentajana.
  • Kysy tuntemiltasi / tietämiltäsi valmentajilta muutama vinkki miten päästä alkuun.
  • Aloita!