Koirakon mieli: “Otat vaan ihan rennosti - ei se ole niin vakavaa!” Neljä tapaa lisätä rentoutta omaan tekemiseen

08.02.2024

Olet ehkä kuullut otsikon sanat. "Mitä stressaamaan kun voit ottaa rennosti?" Rentouden lisäämiseen omaan tekemiseen ei ole aina helppoa. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset omaan tekemiseen rentoutta, poimi tämän kirjoituksen vinkit talteen.

Mihin ohjaaja tarvitsee rentoutumista?

Rentoutuminen on tärkeää kehon ja mielen voimavarojen palautumisessa. Kun kehosi ja mielesi pääsee palautumaan säännöllisesti, todennäköisesti sen seurauksena uni, keskittymiskyky ja oppimiskyky paranevat. Lisäksi rentoutumisella on stressiä vähentävä vaikutus. Eli riittävästi rentoutunut ohjaaja pystyy paremmin keskittymään yhteiseen tekemiseen ja kehittymään tehokkaammin.

Lue lisää ohjaajan vaikutuksesta koiraan: Tarjoatko koirallesi parasta? Ohjaajan vaikutus koiraan

Miten saada rentoutta mukaan omaan tekemiseen?

Tunnista valmiiksi tilanne, johon haluat lisätä rentoutta. Se voisi esimerkiksi olla vaikkapa lenkki koiran kanssa. Aloita sitten rentoutuminen (valitsemallasi tavalla) ja kuvittele itsesi lenkille koirasi kanssa. Käy tuttu lenkki läpi vaihe vaiheelta niin monta kertaa, että sen tekeminen tuntuu rennolta. Tämän lyhyen mielikuvaharjoittelun jälkeen sinulla on olemassa muistikuva aidossa tilanteessa rennosti tehdystä lenkistä. Aloita mielikuvaharjoittelu yhdestä tai kahdesta asiasta, johon keskityt ja lisää vasta sitten enemmän asioita.

Neljä tapaa rentoutua

Tärkeintä on löytää juuri sinulle soveltuva harjoitus, joten kannustan testaamaan erilaisia tapoja rentoutua.

#01 Hengitys

Syvään hengittäminen aktivoi parasympaattista hermostoa, joka rauhoittaa kehon toimintoja. Halutessasi rauhoittua ja rentoutua hengitä sisään ja ulos rauhallisesti.

#02 Lihasrentoutus

Lihasten vuorottainen jännittämisen ja rentoutumisen harjoittelu auttaa sinua rentouttamaan lihaksia myös tilanteissa, joissa koet jännitystä. Valitse rauhallinen paikka, hengitä muutaman kerran rauhallisesti ja ala vuorotellen jännittämään ja rentouttamaan eri lihasryhmiä yksitellen.

#03 Mielikuvaharjoittelu

Aikaisemmin mainitun mielikuvaharjoituksen avulla voit harjoitella rentouden lisäämistä haluamiisi tilanteisiin. Tilanteessa rentoutumiseen voit matkata mielikuvassa paikkaan, jossa sinulla on hyvä ja rento olla tai kuvitella ääniä, jotka sinua rentouttavat.

#04 Tietoisen läsnäolon harjoittelu

Tietoisen läsnäolon eli mindfulnessin harjoittelu lisää mielen selkeytymisen ja hyvinvoinnin lisäksi myös kehon rentoutumista. Harjoitteita on paljon erilaisia ja ne tähtäävät hetkestä nauttimiseen ja siinä elämiseen. Hetkessä läsnä oleminen auttaa sinua fokusoimaan siihen, mikä on juuri nyt tärkeää. Rentous ja rauhallisuus lisääntyy, koska sinun ei tarvitse kantaa huolta menneestä tai tulevasta.

Voit esimerkiksi harjoitella tietoista läsnäoloa huomion kohdentamisella. Voit kohdentaa huomiosi sanaan tai lauseeseen, jota toistat mielessäsi 1-3 minuutin ajan. Tällainen voisi olla esimerkiksi "kaikki on hyvin, me osataan". Huomion voi kohdentaa myös ympäristöön tai yksittäiseen objektiin. Kohdentamalla huomion esimerkiksi koiraasi ja sen turkin yksityiskohtiin, voit huomata asioita, joihin et ole aiemmin kiinnittänyt huomiota.

Muista! Jos rentouden harjoittelu ei ole sinulle tuttua, aloita lyhyillä harjoitteilla sellaisessa paikassa, jossa häiriötä on vähän. 

Rentoja treenihetkiä!


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 28.2.2023. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.