Koirakon mieli: Miksi harrastat koirasi kanssa? 5 näkökulmaa motivaatiosta

07.03.2024

Olet varmasti joskus vastannut kysymykseen miksi olet valinnut tietyn harrastuksen, mutta oletko koskaan pohtinut tarkemmin omaa motivaatiota ja miten se vaikuttaa tekemiseen. Motivaatio on monimutkainen ja -ulotteinen kokonaisuus ja tässä kirjoituksessa sitä tarkastellaan viidestä eri näkökulmasta.

#01 Mitä on motivaatio?

Jotta motivaatiota voidaan käsitellä, aloitetaan määrittelemällä mitä se on. Motivaatiota voidaan kuvata energiana, jonka tehtävänä on toimia toiminnan moottorina.

Motivaatio

  • suuntaa toimintaa eli mitä teet, jotta pääset haluamaasi tavoitteeseen,

  • määrittää toiminnan määrää eli kuinka voimakkaasti haluat tehdä asian ja

  • määrittää toiminnan laatua eli sitä miten hyvin toiminta on linjassa sekä suoritukseen että hyvinvointiin.

#02 Motivaatio vuoristoradalla

Sen sijaan, että motivaatio olisi joko päällä tai pois päältä, se voidaan nähdä prosessina, joka kehittyy ja muuttuu. On ihan normaalia, että välillä motivaatio on hukassa tai sitä on vähän, vaikka toiminta olisi sinulle tärkeää. Mikäli toiminta palvelee laadittuja tavoitteita, kannattaa sitoutua tekemiseen, vaikka motivaatio olisi hetkellisesti hukassa. Jos jäät odottamaan sen saapumista, et koskaan tiedä koska se saapuu, jos saapuu.

#03 Sisäinen, ulkoinen vai hybridi?

Motivaatio on pitkään jaettu sisäiseen ja ulkoiseen, mutta sekään ei ole niin mustavalkoista kuin voisi ajatella. Sisäinen motivaatio kumpuaa itse toiminnasta ja ulkoinen toiminnan ulkopuolisista asioista. Samaan tekemiseen voi liittyä sekä sisäisiä että ulkoisia motivaatiotekijöitä. Eli voit esimerkiksi nauttia tietyn kilpailu- tai koetuloksen saavuttamisesta ja silti nauttia myös itse tekemisestä koirasi kanssa.

#04 Motivaatio hukassa?

Kun motivaatio on hukassa, tarkista ensin toiminnan tavoite. Onko se mitä teet itselle merkityksellistä? Jos on, motivaation hetkellisen hukkumisen syy on jossain muualla. Jos taas tavoitteet eivät ole merkityksellisiä, ehkäpä olisi syytä tarkastella tavoitteita vielä uudestaan.

#05 Yksilöllinen kokemus

Kuka sitten määrittää oletko motivoitunut vai et? Sinä itse tietenkin. Kukaan ulkopuolinen ei voi tietää sinun motivaation tasostasi, jos sitä et jaa. Oman motivaation arviointiin vaikuttaa muun muassa sen hetkinen tunnetila, ajatukset ja kehon tuntemukset. Lisäksi aikaisemmat kokemukset, joihin todennäköisesti vertaat nykyistä toimintaa, vaikuttavat.


Lähteet

Pietikäinen, A. & Pasanen, R. 2023. Joustava mieli urheilussa.

Arajärvi, P. & Thesleff, P. 2020. Suorituskyvyn psykologia. Tieto- ja taitokirja korkeaa suorituskykyä ja hyvinvointia rakentaville.


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 31.3.2023. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.