Koirakon mieli: 5 syytä miksi muutos ei onnistu (+ vinkit onnistumiseen)

01.02.2024

Olet ehkä ollut tilanteessa, jossa päätät tehdä muutoksen oman toiminnan esimerkiksi omiin elämäntapoihin tai ohjaajana toimimiseen liittyen. Jossain vaiheessa huomaat, että mitään ei ole tapahtunut ja olet jatkanut samaan malliin kuin aikaisemmin. Kirjoitus pohjautuu Nelli Hankosen blogikirjoitukseen, jossa käsitellään muutoksen ylläpidon avaintekijöitä käytöksen muutoksen ylläpitoa selittävien teorioiden näkökulmasta.

#01 Motiivi hukassa

Jos mietit haluamasi muutoksen lopputulosta, tuottaako se sinulle tyytyväisyyttä (jes - onnistuin), nautintoa (tuntuu niin hyvältä) tai sopiiko se yhteen oman identiteettisi, arvojen tai uskomusten kanssa (olen luontoihminen ja viihdyn metsässä). Eli tavoittelemasi muutoksen tulisi olla sinulle henkilökohtaisesti merkityksellinen, tällöin sen ylläpitäminen on todennäköisempää kuin jos muutoksen määrittelisi joku ulkopuolinen taho.

#02 Toiminta ei ole tavoitteellista

Toiminta ilman minkäänlaista tavoitetta ei todennäköisimmin toteudu. Omaan toimintaan liittyvät muutokset vaativat panostusta ja aikaa. Mikäli asia on sinulle tärkeä, muutoksen ylläpitämistä auttaa säännöllinen seuranta (osatavoitteet, päiväkirja), muokattavuus (jos tilanne tai lopputavoite muuttuu) ja valmis toimintasuunnitelma haasteita varten.

#03 Aika ja voimat vähissä?

Yksi suurin muutoksen ylläpidon este on resurssien vähyys. Kun voit fyysisesti ja psyykkisesti hyvin, sinulla on voimavaroja toteuttaa muutosta ja ylläpitää sitä. Uudet tavat vaativat aina aikaa, joten mikäli jo nyt juokset paikasta toiseen, voi olla haastavaa lisätä siihen uusia toimintatapoja.

#04 Rutiinit puuttuu

Rutiinit tuovat turvaa ja onnistuvat automaatiolla, joten mitä paremmin saat uudet toimintatavat rutiineiksi, sitä todennäköisemmin jatkat uutta toimintatapaa. Uuden tavan vieminen rutiiniksi kestää noin kaksi kuukautta. Yksi tapa opetella rutiineja on luoda automaattisia reaktioita niille soveltuville vihjeille kuten esimerkiksi "Aina, kun saavun treenikentälle, hengitän rauhallisesti ja varmistan, että olen läsnä."

#05 Ympäristö ei tue

Ympärilläsi olevat ihmiset ja ympäristö vaikuttaa paljon siihen, miten muutoksen ylläpitäminen onnistuu. Perheen, ystävien ja treenikaverien tuki on tärkeää. Jos tavoitteesi on käydä metsälenkillä vaikkapa päivittäin ja asut sellaisessa paikassa, jossa se ei ole mahdollista, on todennäköistä, että muutoksen saaminen tavaksi voi olla haastavaa.

Miten sitten onnistun muutoksessa?

  • Varmista, että muutoksen lopputulos on sinulle merkityksellinen.

  • Määrittele etukäteen miten seuraat muutosta, miten voit sitä muokata ja miten toimit kun kohtaat haasteita.

  • Tunnista milloin on oikea aika muutokselle omien resurssien kannalta.

  • Luo itsellesi rutiineita luomalla automaattisia reaktioita eri tilanteisiin, mutta aloita yhdellä!

  • Kerro ympärillä oleville haluamastasi muutoksesta. Tällöin he voivat tukea sinua.


Lähde: Nelli Hakonen. Blogikirjoitus. Miksi uuden vuoden lupauksia on niin hankala pitää? Muutoksen ylläpidon avaintekijät.

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 21.2.2023. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.