Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

22.03.2022

Näin kuuluu vanha sananlasku ja se pätee sekä koiriin että ihmisiin. Koiraharrastuslajit ovat monelle nuorelle mieluisa harrastus monestakin syystä. Koirat (ja eläimet muutenkin) opettavat vastuuta, vuorovaikutusta ja monenlaisia taitoja. Koira hyväksyy ihmisen juuri sellaisen kuin hän on, joten vuorovaikutuksesta tulee välitöntä ja aitoa. Koiran kanssa jaetut onnistumiset tuovat iloa molemmille.

Agility on vauhdikas koiraurheilulaji ja edellyttää sekä koiralta että ohjaajalta liikkumista. Agilityyn kuuluu kiinteänä osana koiran fyysisestä kunnosta huolenpito, joten se kannustaa nuorta liikkumaan myös harjoittelun ulkopuolella koiran kanssa. Nuorten liikkumattomuus on haaste ja yksi mahdollisuus sitä vähentää on kannustaa liikkumaan koiran kanssa, jolloin liikkuminen saattaakin olla muun mukavan yhdessä tekemisen sivutuote.

Liikkumisen lisäämisen lisäksi agility on loistava tapa kehittää nuoren motoriikkaa ja havainnointitaitoja. Erilaiset puolenvaihdot ja liikkeessä tapahtuvat suunnanmuutokset kehittävät kehon motoriikkaa ja oman kehon havainnointia. Havainnointitaidot ja reaktiokyky kehittyvät koiran kanssa liikkuessa ja reagoidessa mahdollisiin muutoksiin koiran liikkumisessa.

Koirasta huolehtiminen ja sen kanssa harjoittelun toteuttaminen opettavat nuorelle vastuun kantamista. Valmennuksessa sosiaaliset taidot ja vuorovaikutus kehittyvät nuoren ollessa vuorovaikutuksessa oman koiran lisäksi valmentajaan ja muihin ryhmän jäseniin.

Erilaiset pelit ja leikit koiran kanssa kehittävät nuoren ja koiran suhdetta ja antavat myös nuorelle mahdollisuuden jättää arjen huolet sivuun ja keskittyä hetkeen. Koiran kanssa leikkiminen opettaa myös heittäytymistä ja ulkoisten tekijöiden unohtamista. Oli laji mikä tahansa, koiran kanssa yhteinen harrastus mahdollistaa tulevaisuudessa loppuelämän harrastuksen tai kilpailu-uran.

Sain itse oman ensimmäisen koirani seitsemän vuotiaana ja sillä tiellä olen edelleen. Olen superkiitollinen siitä, että sain oman koiran ja mahdollisuuden tutkia maailmaa koiran kanssa. Sanoisin, että omaan toimintaan ja kasvuun on koirilla ollut iso rooli ja kaikella sillä, mitä niiden kanssa tuli vastaan. Haluan jakaa vuorostani tätä mahdollisuutta muillekin nuorille ja auttaa löytämään yhteisen polun sen oman parhaan koirakaverin kanssa.


Lähde

Liikutatietoa päätöksenteon tueksi https://www.liiku.fi/yhteystiedot/kuntayhteistyo/liikuntaasiaa/liikuntatietoa/


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström.