Mikä laji se hoopers on?

04.02.2022

Hoopers on hauska ja vauhdikas laji, joka soveltuu monenlaisille koirille. Agilityyn verrattuna laji kuormittaa koiraa fyysisesti vähemmän, mutta vaatii ohjaajalta enemmän perehtymistä koiran opettamiseen. Hoopers on Suomessa suhteellisen uusi koiraharrastuslaji. Euroopassa ja Yhdysvalloissa lajia on harrastettu jo pidemmän aikaa. Suomessa laji kuuluu Suomen agilityliiton alaisuudessa agilityn lajiperheeseen. Kansallisia sääntöjä lajiin luodaan parhaillaan.

Suomessa hoopersesteitä ovat tässä vaiheessa hoopit (portit), tynnyri, veräjä ja putki. Hoopit voivat olla alarimallisia tai alarimattomia. Tynnyrinä useimmiten käytetään pop-up lehtisäkkejä tai muovisia tynnyreitä. Putken koko poikkeaa agilityputkista ja sen halkaisija on 80 cm ja pituus 100 cm. Esteitä voi ostaa valmiina tai rakentaa hoopit ja veräjän itse.

Kilpailulajina hoopersissa tullaan käyttämään ohjausaluetta eli rajoitettua aluetta, josta ohjaajan tulee koiraa ohjata. Kyseisen alueen sisällä liikkuminen on kuitenkin sallittua. Hoopersia voi kuitenkin harjoitella myös niin, että ohjaaja liikkuu koiran mukana. Maailmalla hoopersia harrastetaan molemmilla tavoilla - sekä kauko-ohjauksena että koiran kanssa liikkuen. Vaikka aluksi voi tuntua, etten ikinä saa koiraa toimimaan itsenäisesti, kannustan kuitenkin kokeilemaan!

Hoopersista hyödyllisiä taitoja koiralla ovat paikallaolo, eteenpäin fokusointi ja ohjaajasta kauempana työskentely. Mikäli nämä eivät ole vielä hallinnassa - ne kaikki ovat opetettavissa olevia asioita. Käytän valmennuksessani apuna erityisesti kohdetyöskentelyä, jonka avulla koiralle on mahdollista opettaa paljon lajin pohjataitoja ja itse lajityöskentelyä.

Hoopers sopii sinulle, joka haluat koirasi kanssa harrastuksen, josta koirasi tulee erityisesti pitämään ja jonka harjoittelu ei edellytä kalliita hankintoja.

Miltä se hoopers sitten näyttää? Käy katsomassa Youtuben kautta erilaisia videoita ja näet miten eri tavoin lajia harrastetaan. Agilityn näkökulmasta koen, että hoopersin avulla koiralle voidaan rakentaa taitoja ja itseluottamusta, jotka auttavat myös agiltyharrastuksessa. Lajit siis täydentävät hyvin toisiaan!

Valmentajana minulle on tärkeää löytää jokaiselle koirakolle heille parhaiten toimivat tavat lajia harrastaa. Jo olemassa olevien taitojen tunnistaminen, auttaa myös hoopersin opettamisessa. Tällöin voimme hyödyntää jo olemassa olevia taitoja, vaikka ne eivät ihan suoraan olisikaan siirrettävissä.

Omissa hooperskoulutuksissa hyödynnän erityisesti koiran palkkausta ja kohdetyöskentelyä taitojen opettamisessa. Yksittäisiä tuurauskertoja hoopersvalmennuksiini löydät Facebookin myyntiryhmästä. Lisäksi olen käytettävissä, yksäreihin sekä treeniporukoiden ja seurojen koulutuksiin. Kurkkaa valmiit koulutus- ja valmennuspaketit seuroille. Laita minulle viestiä niin sovitaan just teidän porukalle sopiva kokonaisuus tai koulutuskerta.