Koirakon mieli: Tunnetko itsesi ja miten se liittyy koiraasi? 5 vinkkiä ohjaajan itsetuntemuksen lisäämiseen

09.11.2023

Tyypillisin vastaus kysymykseen kuka olet on kertomus siitä mitä teet työksesi, minkä ikäinen olet ja missä asut. Harrastuspiireissä esille nousee myös koirien rodut ja määrät sekä lajit, joita harrastat. Nämä kaikki ovat osa sinua, mutta olet paljon enemmän kuin nämä ulkoiset tekijät, joilla usein itsemme esittelemme. Harvoin kuulet vastauksena asioist, jotka inspiroi, pelottaa taikka millaisia toiveita tai tarpeita kertojalla on. Tässä kirjoituksessa sukelletaan itsetuntemuksen maailmaan ja pohditaan miten itsensä tunteminen voisi auttaa erityisesti koiran kanssa toimiessa. 

Mitä on itsetuntemus?

Itsetuntemus on pysähtymistä itsesi äärelle juuri siinä hetkessä, jossa olet. Se on myös taito havaita omia tunteita, ajatuksia, vahvuuksia, tarpeita ja toiveita sekä kehittämiskohteita. Ja nimenomaan omia, ei kenenkään muun kertomia ajatuksia sinusta tai siitä millainen sinä olet tai miten sinun olisi parasta toimia. Tarkastelemalla itseään voi saada myös vastauksia kysymyksiin miksi reagoin tietyllä tavalla tai miksi tunnen niin kuin tunnen.

Miksi se on tärkeää?

Itsetuntemus auttaa sinua tunnistamaan omia vahvuuksia ja ominaisuuksia ja sitä kautta käyttämään niitä hyödyksi erilaisissa tilanteissa. Kun tunnet itsesi ja mikä oikeasti on sinulle tärkeää, pystyt ohjaamaan toimintaasi omaa ja koirasi hyvinvointia tukevasti. Osaat valita sellaisia asioita ja toimintoja ympärillesi, jotka ovat sinulle tärkeitä ja sitä kautta saat lisää merkityksellisyyttä toimintaasi.

Itsetuntemus auttaa sinua valitsemaan sinulle ja koirallesi parhaiten sopivat treeni- ja toimintatavat. Se lisää myös psyykkistä joustavuutta eli kun näet ympärilläsi vaihtoehtoja haastavissa tilanteissa, haastavat tai stressaavat tilanteet kuormittavat sinua vähemmän.

Itsetuntemus koiran kanssa

Sen lisäksi, että tunnet itsesi yksilönä, tutustu itseesi myös koiraharrastajana. Mikä sinulle on tärkeää siinä roolissa? Onko samat vai eri asiat ja miten ne poikkeavat? Ja mistä kyseiset roolit ja toimintamallit ovat peräisin? Ovatko ne itsesi muokkaamia vai vaikkapa lajiharjoittelussa opetettuja? Ovatko ne jonkun toisen vai sinun määrittelemiä ja päättämiä?

Koiran kanssa toimiessa voi pysähtyä myös tarkastelemaan esimerkiksi omia tunteitaan. Millaiset asiat tuovat esille tiettyjä tunteita ja mistä ne voivat johtua? Ymmärtämällä omaa toimintaa ja reagointia, sinulla on helpompi tarvittaessa mukauttaa omaa toimintaa koiran tarpeet huomioiden.

5 vinkkiä lisätä itsetuntemusta

  • Anna itsellesi aikaa tutustua itseesi
  • Pohdi millainen oma käsityksesi itsestäsi on ja mihin se perustuu. Voit tarkastella itseäsi myös eri rooleista kuten hoopersharrastaja, koiranomistaja, vanhempi, työntekijä jne.
  • Tunnista miten puhut itsellesi
  • Osoita itsellesi myötätuntoa kuten osoittaisit sitä muille ❤️
  • Sukella tunteisiisi ja tunnista, mistä ne kumpuavat


Lue lisää

Suomen Mielenterveys ry, Itsetuntemus ja itsetunto

Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä psyykkinen valmentaja Tiina Wikström. Teksti on alunperin julkaistu sivustolla voimakko.fi 3.1.2023. Tekstiä on päivitetty uudelleen julkaisun yhteydessä.

Mikäli tarvitset vierellesi tukijaa ohjaajana kehittymisen polulla, laita viestiä tiina@twacoaching.fi ja katsotaan miten voisin auttaa sinua kehittämään psyykkisiä taitoja ja sitä kautta yhteistä tekemistä koirasi kanssa.