Hoopers lajina

Hoopers on taitolaji ja vaikka siinä on agilityyn verrattuna vähän esteitä, edellyttää se koiran opettamisen suhteen enemmän, koska koiraa ei pysty ohjaamaan fyysisellä liikkeellä ohjaajan ollessa ohjausalueella. Hoopers kiehtoo itseä kovasti, koska agilityssa minua on erityisesti kiinnostanut koiran taitojen opettaminen ja hoopersissa ne nousevat vieläkin tärkeämpään rooliin. Lue myös aikaisempi blogiteksti aiheesta sekä kooste hoopers-säännöistä.
Hoopersesteet - neljä erilaista
Suomeen tulevissa säännöissä hoopersissa on neljä estettä: kaksi läpi mentävää eli putki ja portti (hoop) sekä kaksi kierrettävää eli tynnyri ja veräjä. Itse esteet ovat koirille pääsääntöisesti helppoja. Haasteita asettaa koiran itsenäinen työskentely. Koiralle on siis hyvä opettaa erilaisia (sanallisia) vihjeitä, joiden avulla koiran liikkumista radalla ohjaillaan. Ohjaaja voi opettaa sanallisten vihjeiden lisäksi fyysisiä ohjauksia esimerkiksi käsiä käyttämällä.
Miten aloittaa hoopers?
Suosittelen aloitukseen alkeiskurssia tai osallistumista hooperskoulutukseen. Useimpiin koulutuksiin voi osallistua oli oma taso mikä tahansa, joten jos laji kiinnostaa, ole reippaasti yhteydessä alueellisiin toimijoihin ja selvitä mahdollisuudet päästä aloittelijana mukaan. Hoopersesteet on helppo kuljettaa, joten jos tiedät muutaman kiinnostuneen, voitte järjestää myös omalle porukalle oman koulutuksen. Mikäli sinulla on oma piha tai mahdollisuus käyttää treenikenttää tai -hallia, netistä löytyy myös verkkokursseja. Itse suosittelen tutustumaan Navigate your dog -verkkovalmennukseen, joka perustuu sanallisten vihjeiden käyttöön. Nettikurssi edellyttää muutamien esteiden hankkimista, jos niitä ei ole treenipaikassa.

Näennäisen helppo laji
Erityisesti agilitykoirille laji usein sujuu kohtuullisen helposti - ainakin aluksi. Koirat hakeutuvat esteille hyvin ja osaavat liikkua lajin tarjoamilla laajoilla kaarilla. Kuitenkin jos koirasi on tottunut ohjaajan liikkeeseen, hoopersin haastavammat tehtävät / harjoitukset eivät välttämättä enää suju niin hyvin. Lisäksi osa vihjeistä tulee opettaa riittävän vahvoiksi, jotta ne toimivat pidemmänkin etäisyyden takaa. Osalle koirista irtoaminen saattaa olla hankalaa ja myös sitä on hyvä harjoitella erikseen.
Agility + hoopers = hyvä kombo?
Ehdottomasti - agilityssa hoopersin taidoista on hyötyä ja toisinpäin. Hoopers taitolajina tukee agilitytaitoja ja sitä kautta voidaan myös löytää agilityyn soveltuvia ja hyödynnettäviä taitoja kuten esimerkiksi irtoaminen, estefokus, linjoilla pysyminen muutamia mainitakseni. Toki kääntöpuolikin on eli agilityn kannalta tarvitaan myös ohjaajafokusta ja ohjauksiin tulemista, joten jos se puoli jää vahvistamatta, hoopers opettaa koiran toimimaan itsenäisesti ja hakemaan luontaisia laajoja linjoja.
Voinko harrastaa hoopersia, jos koirani ei irtoa?
Tietysti voit ja irtoamista voidaan opettaa koiralle. Agilityssa irtoamisessa voi olla haasteena ohjaajan liikehäiriö, mutta hoopersissa sitä ei juuri ole ja taitoa vahvistetaan erikseen. Suurin osa koirista oppii irtoamaan ja jos se ei ole ollenkaan sinun koirasi juttu, sitten voi pohtia miten hoopersia voisi teille sopivaksi soveltaa.
Omissa hooperskoulutuksissa hyödynnän erityisesti koiran palkkausta ja kohdetyöskentelyä taitojen opettamisessa. Yksittäisiä tuurauskertoja hoopersvalmennuksiini löydät Facebookin myyntiryhmästä. Lisäksi olen käytettävissä, yksäreihin sekä treeniporukoiden ja seurojen koulutuksiin. Kurkkaa valmiit koulutus- ja valmennuspaketit seuroille. Laita minulle viestiä niin sovitaan just teidän porukalle sopiva kokonaisuus tai koulutuskerta.