Agilitysäännöt pähkinänkuoressa

05.01.2023

Miten agilitysäännöt muuttuivat? Vaikuttaako se treenaamiseen, jos ei kisaa? Mitä minun pitäisi asiasta tietää? Kokosin sinulle vuodenvaihteessa voimaan astuneista sääntömuutoksista koosteen, josta löydät isoimmat muutokset nopeasti. Yksityiskohtaisemmat tiedot agilitysäännöstön muutoksista löydät Suomen Agilityliiton sivuilta.

Agilityperhe ja lajimuodot

Jatkossa agilityperhe koostuu viidestä jäsenestä (lajimuodosta), joita ovat agility, hyppy, gamblers, snookers ja hoopers. Isoin muutos on agility- ja hyppyluokien eroaminen eli jatkossa voit halutessasi kisata, keskittyä jompaankumpaan molempien sijaan. Kaikissa lajimuodoissa kilpaillaan kolmessa eri tasoluokassa (1-3).

Agilityn lajiperhe
Agilityn lajiperhe

Missä luokassa voi kisata?

Jatkossa voit päättää itse missä luokassa kisaat kaikista niistä luokista, joihin koiralla on kilpailuoikeus. Mikäli oikeus kilpailla on 2-luokassa, voit päättää kilpailetko 1- vai 2-luokassa. Jos koirallasi on oikeus 3-luokkaan, voit valita missä luokista 1-3 kisaat. Voit siis päättää koirasi kilpailuluokan, mutta mikäli eri päivinä samalla järjestäjällä on samalla kilpailutunnuksella (esim A-kisa) eri luokkien kilpailuja, sinun tulee kilpailla valitsemassasi luokassa.

LUVA

Eli luokanvaihtoon oikeuttava tulos. Siirtyäkseen seuraavaan luokkaan koiran tulee kerätä 1- ja 2-luokasta kolme LUVA-tulosta. Ennen vuotta 2023 kerätyt LUVAt huomioidaan lukumäärässä, mutta ei kisakirjaan merkittyjä muita nollatuloksia. 

Meriitit

Uutena voit jatkossa kerätä halutessasi kaikista tasoluokista ja kaikista lajimuodoista meriittejä eli muista lajeista tuttuja koulutustunnuksia. 1- ja 2-luokissa tarvitset 6 nollatulosta (agility ja hyppy) kahdelta eri tuomarilta sekä 3-luokassa 10 nollatulosta kolmelta eri tuomarilta meriitin saamiseksi kustakin luokasta.

Mikäli sinulla on jo riittävä määrä nollatuloksia jostakin luokasta, tarvitset tänä vuonna vähintään yhden lisää meriitin saadaksesi. Kilpaillessa voit siis päättää, haluatko kerätä lisää nollia meriittiä varten nyt tai myöhemmin, vai siirtyä kilpailemaan seuraavassa luokassa.

Esteet ja niiden suoritus

Estevalikoimasta poistuu kokonaan umpiputki (pussi) ja kehikollinen rengas.

Puomin ja A-esteen ylösmenokontaktia ei enää arvioida, mutta koiran tulee koskea neljällä tassulla tai tassun osalla esteen nousevaa osaa. Suoritus on hylätty, jos koira koskee esteellä laskevaa osaa ennen nousevaa.

Radan ensimmäisen ja viimeisen esteen tulee olla hyppyeste, mutta se voi olla niistä mikä tahansa eli hyppy, okseri, muuri, pituus tai rengas.

Tiivistelmä muutoksista
Tiivistelmä muutoksista


Lue lisää

Käy lukemassa lisää säännöistä ja tutustumassa webinaariin lisenssinhaltijoille. Materiaaleissa on hyvin kattavasti käyty läpi muutosasiat.

Kansallinen sääntöpäivitys. Webinaari lisenssinhaltijoille, Agilityliitto. 

Muutosdokumentit säännöstö 2023, Agilityliitto. 

Agilitysääntöjen UKK, Agilityliitto. 


Kirjoittaja on agility- ja hoopersvalmentaja sekä Suomen Agilityliiton liittokouluttaja Tiina Wikström. Kirjoitus on koottu Agilityliiton webinaarista lisenssin haltijoille sekä muusta säännöstön materiaalista.

Seuraa minua

Instagramissa 

Facebookissa 

Tule mukaan sisäpiiriin! Sisäpiirin kautta saat aina syventävää tietoa blogikirjoituksiin liittyen sekä muuta tietoa harjoittelusi tueksi.